Doposud jezdily na toto oblíbené výletní místo během víkendů jen dva autobusy po třech hodinách. O třetí spoj se teď postará autobus děčínského dopravního podniku. „Tři hodiny jsou ideální čas na absolvování běžkařského okruhu. Autobus bude jezdit zatím zkušebně dva následující víkendy, následně vyhodnotíme zájem a rozhodneme se, zda v této službě při dostatku sněhu pokračovat,“ řekl náměstek děčínského primátora Martin Pošta.

Nový spoj vyjede z děčínského autobusového nádraží v 11.40 hodin a poté zastaví u hlavního vlakového nádraží. Tyto dvě zastávky byly vybrány proto, že jsou v jejich dosahu dostatečně velká parkoviště. Od hlavního nádraží pak autobus pojede přímo až na Sněžník bez zastavení na Jalůvčí nebo Maxičkách. Zpět pojede tento rychlíkový spoj ve 12.40 hodin. 

Kromě tohoto spoje na Sněžník jezdí také běžné linkové autobusy Dopravy Ústeckého kraje (DÚK). Do té ale nebude děčínský zvláštní spoj zahrnut, nebudou v něm proto platit krajské jízdenky. Za cestu ale cestující zaplatí stejně jako v DÚK, tedy 30 korun. Za běžky se platit nebude. Jízdenky bude možné koupit hotově nebo platební kartou. „Věřím, že zkrácením intervalu mezi jednotlivými spoji by se také mohla zlepšit obsazenost autobusů DÚK. Vzhledem k epidemiologické situaci doporučuji cestujícím, aby používali respirátor,“ dodal náměstek Pošta.

Děčínský dopravní podnik zkouší elektrobus Solaris.
FOTO: Děčínský dopravní podnik zkouší elektrobus, koupit jich chce dvacet

Parkování neukázněných řidičů je na Sněžníku dlouhodobý problém. Na parkovištích je zde místo pro necelých 200 aut, během posledních víkendů jich ale v této jílovské městské části stojí i dvojnásobek. Řidiči se nerozpakují zastavit, vystoupit a nechat stát auto v jízdním pruhu. Komplikují tak nejen průjezd jiným autům nebo autobusům, ale také zimní údržbu. 

„Situaci se budeme věnovat a v nepravidelných intervalech ji monitorovat. Apelujeme na řidiče, aby si uvědomili, že v případě problémů se k nim nemusí včas dostat složky integrovaného systému. Jejich auta kvůli podobně parkujícím vozům nebudou moci projet,“ uvedla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Na dodržování pravidel pro parkování bude dohlížet také jílovská městská policie. „Po celý den bude na Sněžníku hlídka strážníků, navíc jsme některá místa osadili značkami zákaz stání,“ uvedl jílovský starosta Miroslav Kalvas.