Sehnat na poslední chvíli ubytování na horách může být problém. Posledních pár volných míst totiž mají na Silvestra horské hotely v Ústeckém kraji. Právě o ně je tradičně v zimě velký zájem mezi českými a německými návštěvníky, naopak volno mají luxusní hotely ve městech a penziony v nižších nadmořských výškách. Ceny oproti loňsku zvyšovali majitelé většinou jen nepatrně. Hoteliéři si stěžují na slevové portály a chybějící atrakce.

Pokoje plné hostů budou mít poslední den v roce stejně jako v minulosti v hotelu Komáří vížka na hřebeni Krušných hor kousek od Teplic. Ceny jsou podle recepčního stejné jako loni, nemění se ani klientela, tvoří ji hlavně Češi a Němci.

Poslední dva volné pokoje mají na Silvestra 2013 v hotelu Ostrov u Tisé na Ústecku.

„Máme 31 pokojů, na Silvestra jsou rezervace už rok dopředu, jiné je to na Štědrý den, kdy je zatím obsazeno deset pokojů," řekl majitel Ondřej Kuliš. Hosty tvoří z 85 procent Češi, mezi cizinci se vedle Němců začínají objevovat Poláci, Rusové a Asiaté.

Ceny v Tisé oproti loňsku mírně vzrostly.

„Museli jsme zohlednit růst DPH, ale konkurence a slevomaty tlačí ceny dolů," vysvětlil Kuliš.

Právě různé slevové portály jsou podle něj likvidační.

„Máme s tím navíc ty nejhorší zkušenosti, hosté, kteří přijíždí na základě takové objednávky, jsou ti, kteří se nevracejí, neutrácí a navíc stále něco kritizují," řekl Kuliš. Kladně majitel naopak hodnotí propagační akci Ústeckého kraje Brána do Čech, která pomáhá zviditelnit turisty dlouho opomíjený region.

„Kampaň má jednoznačně pozitivní efekt," konstatoval Kuliš.

Právě atraktivita lokality má vliv na obsazenost.

„Máme na Silvestra poslední volná místa, právě konec roku a zimní prázdniny jsou díky sousednímu skiareálu z hlediska celého roku nejlepší," řekla Helena Šedivá z hotelu Nástup. Podle ní však v okolí schází jiné atrakce, kvůli nimž by hosté jezdili i v jiných ročních obdobích. Také v hotelu Nástup upravovali ceny kvůli růstu DPH.

„Jinak jsme nuceni držet ceny nízko, ale cestou nabídky přes slevové portály nepůjdeme, z dlouhodobého hlediska je to cesta likvidační," uvedla Šedivá.

Na slevové portály a nedostatek atraktivní zábavy si stěžují i další hoteliéři.

„Máme volno na Nový rok i na Vánoce, přestože jsem cenu za ubytování snižovali," řekl ředitel luxusního hotelu v Teplicích Prince de Ligne Petr Brandl.

„Na svátky do lázní nikdo nepojede a Teplice nemají co nabídnout, za stejnou cenu najdou zájemci nocleh v Praze," dodal Brandl.

Poloviční obsazenost má na konec roku hotel Koliba v Litoměřicích. Ceny zůstaly stejné jako loni. Podle recepční jezdí hlavně Češi. Volno je i v dalších níže položených penzionech a hotelech.

Ústecký kraj patřil vždy k těm méně navštěvovaným v zemi, letos podle údajů Českého statistického úřadu zaznamenal region výraznou změnu, meziročně se ve třetím čtvrtletí zvýšil počet turistů o 19 procent, což byl největší nárůst z celé ČR. Celková návštěvnost od začátku roku překročila hranici 300 000 hostů, což téměř odpovídá letům před nástupem hospodářské recese.