Řidiči mířící po hlavní silnici přes Ludvíkovice si mohou oddychnout. Po crčící vodě ze silnice uprostřed křižovatky, která v případě namrznutí mohla způsobit dopravní nehody, už není ani památky. Stále ale není jasné, zda její opravu zaplatí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), pod jehož správu silnice patří, nebo obec.

Další provizorní oprava silnice proběhla minulý týden. Nejen obyvatele obce mohlo tou dobou překvapit, že voda tentokrát netekla z díry v křižovatce, ale z vedlejší silnice vedoucí do obce. „Šlo o vypouštěcí hydrant. Musela se vypustit část řadu, který se opravoval. Opravu jsme sjednali my, protože se nejdřív musí odstranit hrozící nebezpečí, a pak můžeme řešit, kdo to zavinil a kdo to zaplatí,“ uvedl starosta obce Ludvíkovice Jiří Šturma.

Voda ze silnice v Ludvíkovicích vytéká téměř uprostřed křižovatky.
Na silnici vytéká voda. Ludvíkovice se přou se silničáři, čí je to vina

Místo, kde dříve byla díra, nyní kryje zámková dlažba. Jde o provizorní řešení, do rozsáhlejší opravy by se ŘSD mělo pustit na jaře.

Díry téměř uprostřed křižovatky si mohli všimnout řidiči mířící po hlavní silnici přes Ludvíkovice už na jaře loňského roku. Zpočátku nebylo jasné, proč se silnice v této části propadla. Když z díry navíc po provizorní opravě v prosinci začala crčet voda, začalo se ŘSD s obcí dohadovat, kdo silnici opraví.

Podle ŘSD mělo jít totiž o havárii vodovodu náležícího obci. Ukázalo se ale, že se pod silnicí nachází zborcená kanalizace ŘSD, a proto by ji mělo podle vedení obce opravit. Na důkaz se obec rozhodla odebrat vzorky vody. Pokud by se totiž prokázalo, že neobsahuje chlór, o pitnou vodu by se jednat nemohlo.

Asistenti prevence kriminality prošli školením první pomoci.
KRÁTCE: Co se děje na Děčínsku? Přečtěte si stručný přehled

„Ve chvíli, kdy jsme tam brali vzorky poprvé, se chlór neukázal. Když ale z kanalizace voda odtekla, a přesto to na silnici teklo dál, odebrali jsme vzorky znovu a tentokrát už se přítomnost chlóru prokázala,“ vysvětlil Šturma.

Dodal, že zprvu přítomnost chlóru ve vodě zřejmě poznat nebyla proto, že pitná voda z vodovodu byla namíchaná s dešťovou z kanalizace. Vodovod je totiž zčásti tažený odvodňovacím potrubím v kanalizaci.

Porucha v podobě vytékání vody přímo na silnici se podle starosty měla projevit hned po první provizorní opravě děravé silnice ze strany ŘSD. Ředitelství se ale redakci ani přes opakovanou urgenci k problému nevyjádřilo.