Je jí třiatřicet let a je nejstarší opičí babičkou svého druhu na světě. Tak takovým unikátem se může pochlubit děčínská zoologická zahrada. Řeč je o samici mangabeje černého jménem Bábinka. Chovu tohoto druhu se děčínská zoo věnuje již od roku 1980. Skutečnost, že právě Zoo Děčín chová nejstarší mangabejku napříč zoologickými zahradami celého světa potvrdil i koordinátor Evropské plemenné knihy ESB. Právě Bábince jsme se rozhodli věnovat další díl seriálu o zvířatech z děčínské zoo.

Dnes už nevíme, co vedlo ošetřovatele k výběru jména Bábinka, ale čas ukázal, že v tomto případě se ošetřovatelé opravdu trefili. Nejenže Bábinka láme rekordy dlouhověkosti, ale dokázala také prožít celý život s jedním partnerem. Jejich svazek trval dvaatřicet let, opičák Hukan v loňském roce zemřel. Společně odchovali deset mláďat. Některá z nich odešla do zahraničních zoologických zahrad, jiná žijí například v jihlavské či zlínské zoo. Po odchodu „manžela" začala Bábinka vyžadovat větší pozornost ošetřovatelů. Chybí jí totiž probírání srsti, které si mezi sebou za normálních podmínek navzájem vyměňují členové opičí tlupy. A tak se čas od času od ní nechají „zbavit parazitů" ošetřovatelé.

Ve volné přírodě se mangabejové černí vyskytují v deštných lesích, jižně od řeky Kongo ve státech Demokratické Republiky Kongo a Angole. Pohybují se především v korunách stromů, ale občas slezou i na zem. Živí se převážně ovocem a semeny a v některých měsících tvoří vysoký podíl jejich potravy nektar rostlin. V Červeném seznamu ohrožených druhů je mangabej černý zařazen jako druh blízko ohrožení. Čelí především hrozbám, jako jsou ztráta lesního prostředí, nebo lov pro maso.

Autor: Alena Houšková