Nádherná chocholka, šedomodré zbarvení a klidná vznešená chůze. Tak to jsou tři základní znaky opeřence, kterého vám dnes představíme v rámci dalšího dílu seriálu o zvířatech z děčínské zoo. Jde o korunáče Sclaterova, kterého návštěvníci najdou v Ptačím domě – jediné průchozí expozici Zoo Děčín. Kdo už měl s korunáčem tu čest, jistě nám dá za pravdu, že právě tento pták je "šéfem" celé expozice. Neunikne mu žádný návštěvník, všem se přijde ukázat, některým dokonce dovolí si ho pohladit. Věřte tomu nebo ne - korunáč je největším holubem světa.

Korunáč Sclaterův je poddruhem korunáče novoguinejského a jak již název druhu napovídá, vyskytuje se na ostrově Nová Guinea a to ve 3 poddruzích. Od ostatních korunáčů se odlišuje červenohnědě zbarveným krkem a korunkou bez bílých znaků. Obývá suché i rozvodněné dešťové pralesy v nížinách i podhůří do nadmořské výšky 500 m Nové Guineji, kde si ve výšce 3,5, - 15 m nad zemí staví pevná hnízda vystlaná množstvím dříví nebo listí. Samice snáší jedno bílé vejce. Po 28 dnech se z něj líhne holé mládě, odkázané na péči rodičů.

Zajímavostí je, že rodiče se o něj starají do 5 - 6 let, přičemž ve stáří 15 měsíců už je schopné se samo rozmnožovat. Korunáč se živí semeny, bobulemi nebo spadlým ovocem. Podle Červeného seznamu ohrožených druhů počet korunáčů ve volné přírodě stále klesá. Ve své domovině jsou loveni kvůli masu.

Autor: A. Houšková