Milí čtenáři, vítáme vás u druhého dílu seriálu děčínské zoo. Dnes se podíváme na život primátů. Konkrétně na makaky.

Primáti makakové chocholatí pocházejí z ostrova Sulawesi v Indonésii a jejich typickým znakem je chocholka dlouhé srsti na hlavě. Živí se jako většina primátů rostlinnou i živočišnou potravou. V jídelníčku převažují velmi výrazně plody pralesních dřevin, které doplňují květy a listy. Rádi si ale pochutnají i na drobných členovcích, larvách a v malé míře i nevelkých obratlovcích.

Makakové žijí ve velmi početných tlupách. Přes den hledají potravu, věnují se očistě, vybírání parazitů ze srsti jiným členům skupiny, sociálním kontaktům nebo odpočinku. Oproti jiným druhům makaků mají mnohem mírnější povahu.  Děčínská tlupa čítá sedm kusů. Jejím vůdcem je opičák Pepa, který má k dispozici 3 samice. Pepa ale není jediným samcem ve skupině, o vůdcovství s ním čas od času soupeří i sameček Satu. Toho návštěvníci znají jako malého opičího kluka, který vyrůstal v péči ošetřovatelek. Jeho matka se o něj jako prvorodička nedokázala postarat a proto musel putovat do lidské péče. Při jeho „vypiplávání" se stal malý zázrak. Představte si! Opice od ošetřovatelek okoukaly, jak se správně starat o své potomky a od té doby se pak dokázaly o všechna porozená mláďata vzorně postarat. Prolomila se tak několikaletá neúspěšná snaha děčínské zoo o odchov tohoto druhu. Příběh navíc skončil nejlépe, jak mohl, později se totiž také podařilo samečka Satu integrovat zpět do původní rodiny. S ošetřovatelkami se sice ještě občas přijde pomazlit přes plot, ale nyní už dává přednost své biologické rodině.

Děčínská zoo
Zoologická zahrada byla otevřena na jaře roku 1949. Založena však byla již o rok dříve. Vznikla z iniciativy skupiny milovníků zvířat, kterou kolem sebe soustředil podmokelský obchodník a zoolog Ludvík Grác.
Pro zoo byla původně vyměřena plocha zhruba 8 hektarů, při  vzniku ale byly využity jen 2 hektary.
V prvých letech existence zoo bylo chováno přibližně 50 druhů zvířat. Nejpočetněji bylo zastoupeno ptactvo a drobní savci převážně z fauny Československa. Postupně se ale skladba chovaných zvířat rozšiřovala.
V současné době zaujímá děčínská zoo plochu 6 hektarů. Chová přibližně 450 kusů zvířat ve více než 150 druzích. Hlavním záměrem je chov vzácných a málo známých druhů zvířat, se kterými se v naší zemi jinde nesetkáme.

Autor: Alena Houšková