Historie

Vrchol se nachází v blízkosti středověké obchodní cesty (Hohe Strasse), která vedla od Labe (z Bad Schandau) přes Lichtenhain a Mikulášovice do Lužice. Tanečnice je po Hrazeném nejvyšší vrchol Šluknovska a již po r. 1830 stála na jejím vrcholu dřevěná vyměřovací věž, která poskytovala i výhled. Oficiální dřevěná rozhledna byla otevřena r. 1886 kvůli její stavbě byl zřízen mikulášovickými občany okrašlovací spolek, který později inicioval i stavbu zděné rozhledny.

Výhled

Výhled je považován za nejucelenější v Českosaském Švýcarsku. Z věže je možné za dobré viditelnosti spatřit ve vzdálenosti 100 km Sněžku a na protilehlé straně v téže vzdálenosti horu Kolmberg u saského města Oschatz. Jako z učebnice odtud přehlédnete oblast skal Zadního Saského Švýcarska s Malým a Velkým Winterbergem, skalami Affensteine a Schrammsteine. Obraz je rámován stolovými horami, na západě s dominujícím Velkým Zschirnsteinem, Krušnými horami a Českým středohořím na jihozápadě a jihu (Milešovka, Sedlo), v popředí trůní majestátní Růžovský vrch. Na jihovýchodě defilují Lužické hory (Studenec, Jedlová, Luž), za jasna Ještěd, Jizerské hory a Krkonoše. K severu a k severovýchodu vidíme Šluknovský výběžek a Horní Lužici Valtenberg, Hrazený, Vlčí horu, Kottmar a Landeskrone u Zhořelce.

Rozhledna Tanečnice.Kudy tam

Po modré z Mikulášovic-dolního nádraží nebo z nádraží Mikulášovice-střed. Ze saské strany pak po žluté ze Sebnitz, vždy cca 34 km. Autem z Mikulášovic, silničkou na parkoviště 1 km od rozhledny.

Zajímavosti

Jedná se o nejsevernější rozhlednu Čech. Původní dřevěná věž z r. 1886 byla poškozena bouří v r. 1903 (tato bouře zničila i dřevěnou věž na Růžovském vrchu). V r. 1905 byla otevřena osmiboká cihlová rozhledna vysoká 26 m.

Vstupenky zakoupíte v restauraci pod rozhlednou.

Jiří Rak doporučuje:
- Z Mikulášovic je to jen kousek přes hraniční přechod Dolní Poustevna do saského městečka Sebnitz, kde stojí za to vyzkoušet koupel v bylinných lázních Dr. Petzolda nebo navštívit muzeum Afrikahaus či muzeum výroby umělých květin.
- Dobrá kuchyně v okolí: Hotel Ron (u kostela v Mikulášovicích) a restaurace Balnika (nedaleko dolního nádraží Mikulášovice).
- Co je ještě okolo: v centru obce Mikulášovice informační středisko, dílna Skloluxus s možností malování skla pro děti, muzeum nožířství ve firmě Mikov (otevřeno Po Pá 8 14 hod.).

Autor: Jiří Rak