Jarní očista – posilujeme imunitu
Pro výživové poradkyně Míšu Hanušovou a Věru Hájkovou jsou obezita, nadváha nebo potíže s podvýživou denní pracovní náplní. Do poradny společnosti Naturhouse v Děčíně totiž míří lidé, které trápí civilizační choroby a s nimi spojený průvodní jev – nadváha nebo obezita, která tato základní onemocnění výrazně komplikují. Toto dietetické centrum nové výchovy ve výživě je jediným svého druhu v děčínském regionu.

Jaro nám zabušilo na dveře a s ním přišla i potřeba úklidu. Nelekejte se a nechystejte kbelíky s hadry, budeme mluvit o jarním úklidu těla a o jeho pozitivních účincích, jaký má vliv na imunitu, tedy obranyschopnost organismu.

Co poškozuje a oslabuje imunitní systém
Teplo a chlad, zejména výrazné kolísání teplot, tedy velké změny počasí nebo podnebí.  Ale také duševní stav člověka v podobě negativních myšlenek, strachu, úzkosti, závisti a nenávisti, obav a pocitů viny, které jsou přímo vražedné pro buňky imunitního systému.

Dále ionizační záření, některé léky, zejména antibiotika, velká psychická nebo fyzická zátěž, kouření, alkohol, nedostatek pohybu a v neposlední řadě špatné stravování.

Imunitní systém nemá rád nezvládnutý stres, starosti, přejídání a nedostatek radosti.

„Chybnou funkci a oslabení imunitního systému poznáme, když se vyskytují časté a dlouhotrvající infekce. Chronická zácpa je varovný signál pro možnou vážnou poruchu zažívacího traktu. Často bývá příznakem špatného zásobování enzymy. Dalšími projevy jsou ztuhlost kloubů, alergie, cukrovka,“ upozorňuje výživová poradkyně Věra Hájková.

Jak podpořit imunitní systém

Je nutné si denně dopřát aspoň malou radost. Rozproudit důkladně svůj oběhový systém cvičením, sprchou, rychlou chůzí nebo jakoukoliv jinou fyzickou aktivitou. Omezit alkohol a kávu, nekouřit. Dopřát si přes den chvilku oddechu a uvolnění. „Je také důležité naučit se zvládat stres a vypjaté situace. Prospívá také častý pobyt venku za každého počasí a klidný a dostatečný spánek. Nezbytností je stravovat se v klidu a dle zásad zdravé výživy,“ připomínají výživové poradkyně.

Podrobnější rady a doporučení vhodných produktů podporujících imunitu mohou lidé získat při návštěvě dietetické poradny Naturhouse v OC Korál v Děčíně. Pro návštěvníky jsme připravili kromě jiného ochutnávku některých našich produktů.  Podrobnosti lze zjistit také na   webových stránkách www.naturhouse-cz.cz.

Kde nás najdete?
Dietologické centrum NATURHOUSE v Děčíne v OC Korál nebo v České Lípě, Jindřicha z Lipé 87
Základní informace o nás získáte na našich webových stránkách: www.naturhouse-cz.cz
Objednat se můžete telefonicky na čísle:  413 034 205 (Děčín), 483 034 250 (Česká Lípa), nebo na e-mailové adrese: naturhousedecin@seznam.cz, naturhouseclipa@seznam.cz