Čekanka je známá zejména tím, že se z jejího kořene vyrábí náhražka kávy, má ale také řadu dalších využití. Obsahuje manit, třísloviny, cholin, arginin, kaučuk a velké množství minerálních látek. Důležité účinné látky – glykosidické a terpenické hořčiny – jsou obsaženy v mléčné šťávě.  To vše má příznivý vliv na trávení, činnost jater, sleziny, žlučníku, slinivky břišní a krevního řečiště včetně srdce.

Používá se při nechutenství, žaludečních obtížích a funkční zácpě, protože podporuje trávení. Pomocí horkovodní extrakce se z kořenů čekanky získává rozpustná vláknina inulin. Ta zvyšuje odolnost celého organismu, zejména pak napomáhá omezovat růst škodlivých bakterií a snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Zevně lze použít čekanku jako obklad na bolavé klouby a při některých ekzémech nebo kožních vyrážkách.

V boji s přebytečnými kily i čekanka může být účinným pomocníkem.

Objednat se můžete na čísle 413 034 205 (Děčín) nebo 483 034 250 (Česká Lípa).