Neobvyklou kolonu hned tří sanitek jedoucích se zapnutými majáky mohli vidět lidé v úterý okolo 16. hodiny v Děčíně. Mířili do nákupního centra Pivovar, kde unikla nebezpečná kyselina peroctová. Přímo na místě začali zdravotníci s ošetřováním několika lidí, kteří se nebezpečných výparů nadýchali.

„V tuto chvíli mohu říct, že nikdo ze sedmi pacientů, které jsme převezli na interní oddělení děčínské nemocnice, není v ohrožení života,“ uvedl v úterý v podvečer mluvčí krajské zdravotnické záchranné služby Prokop Voleník.

Na místě zasahovali také hasiči, kteří pomáhali s likvidací kyseliny peroctové, která je typická silným octovým zápachem. Ten byl cítit v přízemí nákupního centra u vstupu do restaurace. Pravděpodobně tak k úniku chemikálie došlo právě zde, případně v minipivovaru, který s restaurací sousedí.

Požár domu ve Šluknově.
FOTO: Kvůli požáru muselo být evakuováno 30 lidí včetně čtyř malých dětí

Jedním z možných využití kyseliny peroctové je také čištění pasterizérů v pivovarech. Případně k čištění tvrdých povrchů, protože je velmi dobře účinná při likvidaci nejrůznějších mikroorganismů.

Co se přesně stalo ale lidé zastupující vedení nákupního centra neřekli. Přímo na místě dokonce zakazovali focení akce záchranářů.

Kromě restaurace, která měla před svým vchodem tabuli s oznámením, že je z technických důvodů uzavřená, nebylo nutné zbývající části nákupního centra evakuovat.

Kyselina peroctová je čirá bezbarvá kapalina, která je silnou žíravinou. Ve vysokých koncentracích je nestabilní. Kvůli zajištění stability se prodává jako roztok spolu s kyselinou octovou a peroxidu vodíku.

Pohřešovaní.
Policie pátrá po dítěti i hluchoněmém