Dosud mohli strážníci a policisté udělit blokovou pokutu v maximální výši jeden tisíc korun. Hranice se nyní zvedla na pět tisíc korun, ve správním řízení může hříšník od magistrátu „vyfasovat" až desetitisícovou pokutu.

V jakých případech mohou vyšší pokuty padnout? Třeba v následujícím: Před několika dny vyrazili strážníci v Děčíně k muži, který jim zavolal 
z telefonní budky na Masarykově náměstí s tím, že byl napadený a má vyražené zuby. Strážníci přijeli na místo a zavolali také záchranku. Záchranáři devětadvacetiletého muže ošetřili. Pak ale začaly problémy: muž odmítl nastoupit do sanitky, začal se vůči zdravotníkům chovat agresivně. Jeden ze strážníků proto převzal nad mužem dozor i při převozu do nemocnice sanitkou. I v nemocnici ale muž nadále odmítal vyšetření, navíc řval tak, že vyděsil děti na dětském oddělení, které probudil. Z areálu nemocnice byl proto vykázán.

O tom, jak vysoká bude 
v případě přestupku udělená pokuta, budou strážníci rozhodovat individuálně.

„Bude záležet na závažnosti přestupku, či na tom, o jakého člověka jde, zda se třeba přestupku dopouští opakovaně," říká ředitel děčínských městských strážníků Marcel Horák. „Pokud dělají někteří lidé přestupky opakovaně, nevidím důvod, proč neudělit vyšší pokutu," dodává.

Může se tak stát, že pokud někdo ruší noční klid často, dostane nakonec vyšší pokutu.

„Budeme ji udělovat v případech, kdy jsou lidé nepoučitelní," říká zástupce ředitele strážníků Tomáš Pavlík.

Pro ilustraci: Děčínská městská policie každý rok řeší asi devět tisíc přestupků. To je průměrně 24 přestupků za den, jeden za hodinu. Dva tisíce přestupků vyřeší domluvou, zbývající dostanou pokutu. Její průměrná výše je v Děčíně zatím 300 korun.

Tento průměr se ale může rychle zvýšit i přesto, že strážníci v Děčíně dosud maximální výši pokuty příliš nevyužívali.

Děčínská městská policie vnímá novelu zákona spíše pozitivně.

„Dám příklad: Pokud někdo odcizil v obchodě zboží do pěti tisíc korun, mohl dostat na místě pouze tisícovou pokutu, protože šlo o přestupek. Navýšením stropu blokové pokuty na pět tisíc korun se to srovnalo," dodává Horák.

To v sousedním Rumburku se k navýšení pokut stavějí spíše skepticky.

„I kdybychom mohli dát pokutu dvacet tisíc korun, u některých lidí by se nic nezměnilo. Notoričtí hříšníci stejně nic nezaplatí," říká ředitel místních strážníků Waldemar Kotmel. „Nezaplatí – a ještě nám to rovnou řeknou."

Podle něj se tak příliš nezmění, navíc je prý novela zákona bič na slušné lidi.

„Každý může občas udělat přestupek. Ti slušní lidé ale pokutu zaplatí, protože budou mít strach ji nezaplatit. Na rozdíl od ostatních. Takže na ty lidi, které by měla tahle novela platit, to platit nebude," dodává Kotmel.

Zákon o přestupcích má číslo 200/1990 Sb. Výši pokut upravuje třináctý paragraf tohoto zákona.

Jak lze řešit přestupek? a) napomenutí
b) pokuta
c) zákaz činnosti
d) propadnutí věci
e) zákaz pobytu