Zánět slepého střeva, vážnější úrazy nebo infarkt. Místo několika kilometrů budou muset obyvatelé Šluknovska jezdit do nemocnice do desítky kilometrů vzdáleného Děčína nebo České Lípy. Lužická nemocnice totiž přes Vánoce uzavře akutní péči na chirurgii i interně. V provozu budou pouze pečovatelská lůžka na interně a dětské oddělení.

Za téměř úplným uzavřením nemocnice v Rumburku je podle jejího ředitele Petra Dubravce nedostatek lidí. „S personálem, který máme k dispozici, nejsme schopni obsadit všechny služby během vánočních svátků,“ vysvětlil Petr Dubravec, proč se vedení nemocnice na začátku tohoto týdne rozhodlo největší zdravotnické zařízení v regionu, v němž žije na 55 tisíc lidí, dočasně uzavřít.

Chirurgie bude mimo provoz od 21. prosince do 2. ledna, interna přeruší svůj provoz už 18. prosince a stejně jako chirurgie jej obnoví 2. ledna. Zavřené budou také ambulance na obou odděleních. V případě úrazu bude možné přes den využít úrazovou ambulanci ve Varnsdorfu, která je podle webu varnsdorfské nemocnice v provozu nepřetržitě.

Děti ze školky Na Kopečku ve Varnsdorfu věnovaly záchranářům srdce.
FOTO: Děti z Varnsdorfu darovaly rumburským záchranářům srdce

Na uzavření nemocnice musela reagovat také záchranná služba. Informaci o přerušení provozu získala stejně jako okolní špitály nebo obvodní lékaři na začátku tohoto týdne. „Po dobu uzavření nemocnice posílíme výjezdové stanice v České Kamenici a Rumburku,“ uvedl mluvčí záchranné služby Prokop Voleník.

Na každé stanici tak bude o jednu kompletní posádku včetně sanitky více, než je běžné. Sanitky budou pacienty rozvážet do nejbližších nemocnic, jež jsou v Děčíně a v České Lípě. Kam konkrétního pacienta sanitka přepraví, se bude rozhodovat u každého případu.

„Krajská zdravotní je připravena ve svých nemocnicích v závěru roku přijímat i pacienty ze Šluknovského výběžku,“ uvedl náměstek pro řízení zdravotní péče Krajské zdravotní Aleš Chodacki.

Lužické hory.
Lužické hory se otvírají turistům. Mají tištěného průvodce, bude i pivní stezka

„Podobnou situaci jsme zažili už v létě. Tehdy jsme převáželi do České Lípy především pacientky na gynekologickoporodnické oddělení,“ připomněl zatím poslední velké problémy se zdravotnictvím na Šluknovsku Prokop Voleník. V létě totiž byla kompletně uzavřená interna Lužické nemocnice. Důvod byl stejný jako nyní, tedy nedostatek lidí a potřeba vybrat si dovolené.

Nedostatek lékařů a sester trápí většinu nemocnic v České republice, rumburská není výjimkou. Podle ředitele Petra Dubravce by potřebovala nejméně tři lékaře na chirurgii a tři na internu. Pro obě oddělení navíc vedení nemocnice hledá i nové primáře.

Například primář chirurgie Zdeněk Gloger se rozhodl i s ohledem na svůj věk opustit primariát k poslednímu prosinci letošního roku. V nemocnici bude nadále pracovat už jen na částečný úvazek.

Pavel Sedláček z Filipova si musí pro vodu chodit do cisterny, jeho studna vyschla.
Problémy s nedostatkem pitné vody má až polovina obyvatel Filipova