To jsou v kostce čtyři základní podmínky pro převod Lužické nemocnice na Ústecký kraj. Rumburští zastupitelé je schválili na svém posledním zasedání.

ZDRAVOTNÍCI SE BOJÍ O PRÁCI

„Usnesení mi dává jasný mandát k dalšímu jednání s krajem. Po podpisu memoranda je to další jasné vyjádření. A to nejen směrem k veřejnosti, která se obává o osud nemocnice, ale i směrem k jejím zaměstnancům, kteří se báli o práci,“ říká rumburský starosta Jaroslav Sykáček. Ten je zároveň místopředsedou dozorčí rady společnosti Krajské zdravotní, která spravuje nemocnice v Ústí nad Labem, Děčíně, Teplicích, Mostě a Chomutově.

Problém by mohl ale nastat u ceny, za kterou kraj nemocnici převezme. Rumburk si na ocenění akcií nemocnice najal odborníky, jejich cena by měla být známa v nejbližších dnech.

V rumburské nemocnici hořelo.
V rumburské nemocnici hořelo, třicet pacientů bylo evakuováno

Obě strany ale už nyní vědí, že nemocnici nepřevedou za tržní cenu. „Otázka je, z té druhé strany, jestli symbolická cena může být, nebo ne. Musí se provést ocenění společnosti. Je to velká společnost. Město Rumburk se musí chovat jako dobrý hospodář,“ řekl již dříve krajský radní Martin Klika. Podle něj bude kraj peníze potřebovat hlavně na investice do nemocnice, která je dlouhodobě podfinancovaná.

Jednání budou v dalších měsících pokračovat. Pokud by došlo ke změně požadavků kraje nebo Rumburka, budou se k tomu muset zastupitelé vyjádřit.

„Naším cílem je, abychom převod zvládli dokončit ještě letos a pro příští rok jsme si tak uvolnili při přípravě městského rozpočtu ruce,“ dodává Sykáček.

Lužická nemocnice je totiž dlouhodobě ve ztrátě, kterou kryje ze svého rozpočtu právě město. Rumburk do ní už investoval přes 150 milionů korun.

Ilustrační foto. Děčínská nemocnice.
Nemocnice přes prázdniny omezují provoz, nejsou lidi

I letos město počítá s tím, že do nemocnice vloží necelých dvacet milionů korun. Půjdou především na provoz. Nemocnice značně zatěžuje městský rozpočet, ve kterém pak chybějí peníze na jiné důležité investice. Například do oprav škol.

Podle vedení špitálu je největším problémem nemocnice to, že zdravotní pojišťovny jí kvůli špatnému nastavení úhradové vyhlášce neplatí za provedené výkony. Loni šlo o přibližně dvacet milionů korun.

„Pojišťovny nám platí na provedené výkony zálohy. Výkony nám ale v roce 2012 spadly o dvacet procent, museli jsme proto vracet 14,5 milionu korun. Což je v pořádku. Jenže pak nám výkony opět stouply – a to je problém,“ řekl na začátku tohoto roku ředitel Lužické nemocnice Petr Dubravec.

Problémy má nemocnice také s nedostatkem zdravotníků. Letos na jaře kvůli tomu musela uzavřít porodnici. Nového primáře neláká ani plat 140 tisíc korun.

Koupání, ilustrační foto.
Zhoršenou kvalitu vody na přírodních koupalištích Děčínsko nehlásí