Protikorupční policejní útvar vyšetřuje podezření z machinací se zakázkami v Rumburku. Detektivové si včera byli na radnici pro zhruba deset dokumentů týkajících se veřejných zakázek, potvrdila to tajemnice městského úřadu Dagmar Žáková.

Zájem policie souvisí s loňskou opravou devíti mostků, financovanou z peněz na povodňové škody. Kvůli zakázce se vloni v říjnu začalo rozpadat vedení města, starosta Jaroslav Sykáček vinil z pochybení svého zástupce Darka Švába (oba ČSSD).

„Já jsem se o příjezdu policie dozvěděl až od médií, protože jsem momentálně na zasedání v Senátu. Okamžitě jsem ale kontaktoval paní tajemnici, která mi to potvrdila,“ říká starosta Rumburku, který je zároveň i senátorem za okres Děčín.

Podle informací Děčínského deníku policisté požádali o vydání  desítky dokumentů. Ty by pro ně měly být v nejbližší době připravené.
Zakázky na opravu devíti mostků přes Mandavu zadalo město vloni v září. Projekt za zhruba 30 milionů korun měl být financován ze státních dotací, protože městem rok před tím prošly povodně. Radnice na každý mostek zadala jeden tendr, takže mohla oslovit jen tři firmy. To podle kritiků umožňuje machinace a veřejné zakázky v konečném důsledku prodražuje.

Kvůli zakázce se 13. října rozhádalo i vedení města. Tehdejší místostarosta Ladislav Pokorný a starosta Sykáček tehdy vyzvali k odvolání Švába (všichni ČSSD) kvůli údajné manipulaci se zakázkou. Šváb je prý při pochybném vypsání tendru obešel. Zastupitelé ale odvolali Pokorného a Sykáčka se Švábem nechali ve funkcích.

„Jen jsem něco o příjezdu policie zaslechl. Ale pokud to tak je, tak to potvrzuje mé domněnky, které jsem o těchto zakázkách měl. Tedy že byl porušen zákon,“ říká bývalý místostarosta Pokorný, který na možné machinace upozornil.

Teď se o zakázku začala zajímat policie, uvedl server Výběžek.eu. „Mohu potvrdit, že u nás kvůli něčemu takovému policie ve středu byla,“ řekla Žáková. Detektivové si vyžádali dokumenty, především smlouvy a zápisy z jednání městské rady.

„Já to považuji za běžný postup, obzvlášť po tom, co se u nás dělo v polovině října. Samozřejmě jsem přesvědčen, že bude vše v pořádku,“ řekl rumburský místostarosta Darek Šváb.

„Předali nám výzvu k vydání věci, bylo tam zhruba deset bodů. Dokumenty jim teď sháníme,“ dodala. Návštěvu protikorupční policie na rumburské radnici potvrdil i mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej, její důvod ale nechtěl komentovat.

Není to první případ, kdy se o povodňové dotace zajímá policie. Jeden případ machinací z roku 2006 už letos v únoru řešil soud. Obec Huntířov na Děčínsku chtěla peníze na opravy komunikací a rybníků poničených dešti, i když podle expertíz nijak významněji nepršelo. Starosta dostal dvouletou podmínku a podnikatel, podle soudu organizátor podvodu, čtyřletý nepodmíněný trest. Rozsudek není pravomocný. Podobný případ dalších devíti obcí v Ústeckém a Středočeském kraji policie od loňska stále vyšetřuje. Všechny dotčené obce jsou mnohem menší než jedenáctitisícový Rumburk.