Provoz interního oddělení i lůžkové části pozastavila od 1. února insolvenční správkyně Martina Jinochová Mayášová. Vyvrcholila tak několik let se vlekoucí personální krize. Lužická nemocnice totiž nemá dostatek lékařů na to, aby pokryla všechny služby. Starostové ze Šluknovska se proto obrátili s žádostí o rychlé řešení kritické situace na hejtmana Oldřicha Bubeníčka a krajskou radu. „Požadujeme, aby Ústecký kraj urychleně začal jednat s insolvenční správkyní o odkupu části Lužické nemocnice, ve které by i nadále mohla být zachována nezbytná akutní lůžková péče,“ píše Sdružení pro rozvoj Šluknovska hejtmanovi a krajské radě s tím, že je potřeba zároveň poskytnout veškerou součinnost při obnově provozu uzavřených oddělení. Nejbližší nemocnice jsou v Děčíně nebo České Lípě.

Podle starostů, kteří se obávají, že okolní nemocnice nemají dostatečnou kapacitu na ošetření všech akutních pacientů ze Šluknovského výběžku, je potřeba se nevracet do minulosti, kdy se už o převzetí Lužické nemocnice krajem jednalo. Na tom se ale nakonec Rumburk s hejtmanstvím a Krajskou zdravotní nedohodl.

„Dnes se k dopisu nebudeme nijak vyjadřovat. Příští týden zasedá rada, která jej projedná,“ uvedl v pátek odpoledne mluvčí Ústeckého kraje Martin Volf.

Nemocnice Rumburk.
Akutní interna v nemocnici v Rumburku končí. Záchranka zavede systém rendez-vous

Starostové ze Šluknovska se znovu obrátili také na premiéra Andreje Babiše, kterého v pátek dopisem pozvali do Dolní Poustevny, kde se příští týden uskuteční jednání o zajištění zdravotní péče v regionu s 55 tisíci obyvateli.

Záchranka neví kam s pacienty

Velmi vypjatá bude situace po uzavření dvou hlavních oddělení nemocnice pro záchrannou službu. Ta si v minulosti už krátkodobě podobnou situaci vyzkoušela, když špitál na dva týdny kvůli nedostatku lékařů přestal přijímat akutní pacienty. Situace nebyla ale dobrá ani v posledních měsících. „Mockrát se mi stalo, že jsem s pacientem čekal v garáži, než přiletí vrtulník nebo se nám podaří najít místo ve zdravotnickém zařízení, kam bychom mohli pacienta umístit,“ řekl při čtvrtečním jednání zastupitelstva zastupitel a lékař Petr Vondráček, který jezdí se sanitkou záchranky.

Záchranná služba musela také  v posledních dnech v Chřibské přesunout místo určené pro překládání pacientů v systému Domino. Doposud pro něj využívala čerpací stanici na výjezdu na Děčín. Ta ale prochází rekonstrukcí, kvůli které sanitky musely najít jiné místo. Domino záchranné služby využívají v těch regionech, kde by cesta do nemocnice znamenala příliš dlouhou nepřítomnost sanitky v regionu. Cesta do Děčína a zpět může zabrat včetně předání pacienta i dvě hodiny.

Lužická nemocnice v Rumburku.
Lužickou nemocnici v Rumburku čeká konkurz