Na vymáhání údajně způsobené škody se letos dohodli rumburští radní. Připojí se tak k současně probíhajícímu procesu, ve kterém státní zástupce viní Jaroslava Trégra z podvodu.

„Škodu vyčíslil státní zástupce a má ji podloženou. Musíme jednat s péčí řádného hospodáře, proto jsme se 
k trestnímu řízení připojili," vysvětluje starosta Rumburka Jaroslav Sykáček.

Po jeho předchůdci Jaroslavu Trégrovi město požaduje téměř 190 tisíc korun jako náhradu za údajně neoprávněně vyčerpané dotace.

„Vzhledem k tomu, že vím, kdo za tím stojí, tak mne to nepřekvapuje," má jasno Trégr. Ten zároveň tvrdí, že klub všechny nedostatky ve vyúčtování odstranil. „Peníze spotřeboval klub, ne já," dodává Jaroslav Trégr.

Toho policie obvinila předloni v létě z dotačního podvodu, kvůli kterému na něj bylo podáno trestní oznámení. Věc se přitom týkala dotací z roku 2009 nebo 2010, tedy z doby, kdy ještě nebyl starostou města, ale pouze funkcionářem rumburského fotbalového klubu.

„Část těchto peněz použil
v rozporu se Zásadami pro poskytování účelových dotací na jiný účel, než účel uvedený 
v předmětných smlouvách," uvedla předloni v létě policejní mluvčí Petra Trypesová.

Tady je jeden konkrétní případ uvedený v trestním oznámení: V projektu pro rok 2010 s názvem „Činnost mužstva starší přípravky B (8 až 10 let)" bylo Jaroslavem Trégrem při čerpání dotace uvedeno, že celkové náklady na projekt představovaly částku 59 182 korun.

Z těchto nákladů cestovní výdaje činily 49 232 korun. Navíc, jak bylo také uvedeno 
v trestním oznámení, z těchto peněz Jaroslav Trégr sám sobě vyplatil částku 31 041 korun. Ovšem ne za dopravu dětí autobusem na zápasy, turnaje či tréninky, ale v drtivé většině na cesty osobním autem.

Problematické mělo být také proplácení peněz rozhodčím za pískání zápasů na turnajích.

Kvůli trestnímu stíhání požadovala tehdejší opozice, která v současné době na rumburské radnici vládne, odvolání Jaroslava Trégra z funkce starosty. Se svým požadavkem ale neuspěla a Trégr vydržel v čele radnice až do konce volebního období. Po volbách již v zastupitelstvu nezasedl.

Spolu s Trégrem opozice požadovala i odvolání tehdejšího místostarosty Darka Švába, protože měl podle opozice nést politickou odpovědnost za výběr starosty. Trégr se totiž starostou stal až v průběhu minulého volebního období, kdy nahradil v čele Rumburka Jaroslava Sykáčka. Ten se do starostenského křesla vrátil loni na podzim po vítězných volbách.

I Šváb stojí v současné době před děčínským okresním soudem. Žalobce jej viní hned z několika trestných činů. Kromě jiného také z vydírání.

Šváb podle kriminalistů při loňské poradě městských policistů pobízel své podřízené 
k nekalým praktikám při výkonu povolání. Své požadavky údajně podpořil zastrašováním. Z vydírání byl obviněn později.

Koho měl vydírat, dozorující státní zástupce zatím neřekl. Z paragrafů trestního zákona, pro které je Šváb stíhán, ale vyplývá, že osmiletý trest za vydírání hrozí obviněnému, „spáchá-li takový čin na svědkovi, znalci nebo tlumočníkovi v souvislosti s výkonem jejich povinnosti".

Politikovi podle dosavadních informací hrozí až osmileté vězení. Během vyšetřování strávil dokonce měsíc ve vazební věznici a policisté mu prohledali kancelář.