Když se mu naskytla příležitost vyrazit do Kalifornie, využil ji. „Já si myslím, že nás to určitě nakoplo. Jeli jsme tam původně s tím, že nasbíráme kontakty a začneme spolupracovat s americkými firmami. To se částečně povedlo. S čím jsem ale nepočítal, že se v Silicon Valley potkám se strašně zajímavými lidmi z České republiky, se kterými dodnes spolupracujeme,“ říká Filip Molčan z Doubice.

Jak se dostane kluk z Českého Švýcarska do Silicon Valley?
Stačí asi chtít. V roce 2011 se naskytla příležitost vyrazit do Kalifornie v rámci Czechinvestu přes projekt Czech Accelerator. V tomto programu ČR vybírala nadějné startupy, které tam pošle. Přispěli nám na vstup na konference a pomohli s orientací na místě. Ale ve finále nás to stálo hromadu peněz, protože nejdražší je cesta a samotné žití na místě. Byl to pro mne impuls, který říkal: Ano, je to šance. Tak tam zajedeme posbírat nějaké zkušenosti.

Zámek Jílové.
Jílovský zámek si na opravu fasády musí počkat na příští rok

Co vám dal pobyt ve vyhlášené vývojářské lokalitě? Jaké zkušenosti jste posbíral?
Hroznou spoustu zkušeností. Rád říkám, že mi půl roku v Americe dalo totéž, jako deset let podnikání u nás. Je to tam hodně jiné. Silicon Valley obzvlášť, to je stát ve státu. Člověka tam naučí dívat se na věci z větší výšky, protože tam všichni chtějí změnit svět. Není tam nikdo, kdo by chtěl vybudovat malou místní firmu. To je velmi inspirativní. Spousta věcí tam funguje jinak. Není tam závist, která je u nás. Firmy si zde opravdu pomáhají. Nechci říct, že nezištně, to opravdu ne, každý doufá v to, že nějaká firma výrazně uspěje a jemu se to vrátí, protože jim pomohli. I nám se to stalo. Třeba na konferenci k nám přišel člověk, který viděl náš produkt poprvé v životě a líbil se mu. Během pěti minut přivedl své známé, novináře a investory. Není tam taková zášť ve smyslu: máš to hezký, ale už aby ti to přestalo fungovat.

Překvapilo vás tam něco?
Co mne překvapilo je, že je velice populární neúspěch. U nás se necení. Když někomu zkrachuje firma, má černý zářez ve
své historii. Tam je to přesně naopak. Když si člověk jde pro peníze k investorovi, tak se ptá, kolikrát mu zkrachovala firma.
Protože tím, že člověk zkrachuje, tak ty chyby většinou neudělá znovu. Jsou tam dokonce konference, tzv. FailCony, na které chodí přednášet lidé o tom, co ve svých firmách pokazili.

Den růží na děčínském zámku.
FOTO: Na děčínském zámku oslavili den růží

Je možné říct, že vás pobyt v Silicon Valley nastartoval, nebo by se úspěchy dostavily i bez pobytu v Americe?
Já si myslím, že nás to určitě nakoplo. Jeli jsme tam původně s tím, že nasbíráme kontakty a začneme spolupracovat s americkými
firmami. To se částečně povedlo. S čím jsem ale nepočítal, že se v Silicon Valley potkám se strašně zajímavými lidmi z České republiky, se kterými dodnes spolupracujeme. Děláme pro ně vývoj aplikací a podobně.

Celý rozhovor naleznete v aktuálním Týdeníku Děčínsko.