Dostanou práci  a zároveň budou pomáhat řešit problémy v sociálně slabých rodinách na Šluknovsku. Tuhle možnost tamním patnácti  Romům a dalším nezaměstnaným poskytl vládní projekt s podporou Evropského sociálního fondu Učení je cesta.  Potřebné dovednosti a znalosti účastníci kurzu získávají prostřednictvím Komunitního centra Kostka v Krásné Lípě.

„Kromě odborných přednášek a další teoretické přípravy už za sebou máme i průběžnou praxi. Například ve Varnsdorfu a také v rumburské Charitě. Po ukončení kurzu bych se chtěla věnovat dětem, pomáhat jim při učení v rodinách," svěřovala se Jana Krajčiříková.
Možnost  spolupodílet se na vzdělávání  nejmladší generace by uvítala i další účastnice kurzu.

„Práce v krásnolipském komunitním centru se mi líbí a ráda bych se této činnosti  věnovala i nadále. Myslím, že děti jsou tam už na mne zvyklé  a možnost vrátit se na své místo do Kostky by byla ze švech nabízených variant tou nejlepší," přála si Lucie Stankovičová.

Učení je cesta

Uplatnění na pozici sociálního pracovníka na jeden  rok. Takový bude přínos projektu Učení je cesta. Některým jeho úspěšným absolventům se ale nabízí i možnost získat zaměstnání v oboru i na delší dobu,"připomíná manažerka projektu Ingrid Kny.

Do kurzu se zapojili nezaměstnaní z Krásné Lípy i okolních obcí.„I v tom spočívá význam této aktivity, která prospěje nejen lidem v Krásné Lípě, ale i v okolních městech a obcích Šluknovska.  Terénní práce  v problémových rodinách je základní činností v sociálně vyloučených lokalitách našeho regionu. Budou se na tom podílet právě absolventi tohoto projektu," vysvětlila ředitelka krásnolipské Kostky Hana Volfová.

Také muži

Do kurzu Učení je cesta se zapojilo i několik  mužů.

„Chtěl bych se uplatnit jako preventista kriminality. Problémů s dospívající mládeží i mladšími dětmi je totiž tady v Krásné Lípě docela dost. Často neznají jinou zábavu, než něco ničit pomalováváním spreji. Bývají to i další projevy vandalismu. Chtěl bych se výchovně podílet na tom, aby se podobné případy neopakovaly," tvrdil účastník kurzu Roman Miko.

Vládní projekt Učení je cesta si vyžádá skoro šest milionů korun. „Vítáme jakoukoli pomoc, která povede k tomu, aby lidé v takzvaně sociálně vyloučených  lokalitách našli práci. K tomu také směřuje spousta projektů, do kterých se město a zdejší naše organizace zapojují. Na druhou stranu bychom potřebovali systematičtější řešení těchto problémů včetně nabídky dlouhodobějšího pracovního uplatnění," zdůraznil krásnolipský starosta Zbyněk Linhart.