Jejich majitel se s největší pravděpodobností nezvládal o psy starat. Dalšího psa na pokraji smrti nalezli také v Děčíně.

Desítka zraněných a nemocných psů

„Jednou jsem šel po ulici a viděl zuboženého psa s hlubokými ranami. Šel jsem proto za ním. Pes mne přivedl k domu, kde byli další psi v podobném stavu. Jednalo se o psy různého věku, velikosti a pohlaví," popisuje odhalení velkého množství zraněných a nemocných psů Tomáš Rejzek 
z odboru životního prostředí varnsdorfského městského úřadu.

Okamžitě přivolal veterináře krajské veterinární správy, který posoudil zdravotní stav psů.

„Psi měli hluboká zranění, byli zablešení, svědící místa si následně rozškrábali, na některých místech pak vůbec neměli srst. Někteří i zvraceli škrkavky," popisuje hrozný stav psů u jednoho z varnsdorfských domů Rejžek.

Psi ve Varnsdorfu neměli ani vlastní boudu nebo kotec, volně pobíhali po domě, případně po smetišti za domem. 
V těchto podmínkách jich žilo dohromady kolem deseti, na místě veterinář nechal jen tři. Většina jich putovala do útulku občanského sdružení Toulavé tlapky. To má s uzdravováním podobně nemocných psů bohaté zkušenosti. V tomto útulku u Poděbrad skončili již psi, kteří byli nalezeni u majitelky, která zemřela. V tomto případě byla potřeba také resocializace a převýchova, se kterou mají u Poděbrad bohaté zkušenosti.

Celý varnsdorfský případ skončí pravděpodobně jako přestupek.

Týraný pes je nyní ve Varnsdorfu.„Veterinář krajské veterinární správy nedal podnět 
k zahájení trestního stíhání. Pokud mám správné informace, nedocházelo k úmyslnému týrání, ale spíše k zanedbání péče," vysvětluje vedoucí varnsdorfského odboru životního prostředí Přemysl Brzák s tím, že bližší podrobnosti není možné kvůli probíhajícímu správnímu řízení sdělovat.

Na Děčínsku nejde o jediný případ. Hlady téměř zemřel jiný pes, kterého před několika dny převezli do děčínského útulku. Nedaleko Děčína jej našli u opuštěného domu.

„V pátek jsme jej vezli na rentgen, protože špatně chodí. To je způsobené zřejmě nedostatečnou výživou," říká vedoucí děčínského útulku Eveline Jahelková.

Kříženec retrívra hlady trpěl zřejmě dlouhodobě. Když jej pracovníci útulku vyzvedli, byl natolik vyhublý, že se téměř neudržel na nohou.

„Majitelka zmizela a nechala jej zavřeného v kotci," dodává Jahelková.

Případem se tak kvůli podezření z týrání zvířat zabývá již i policie.

Pro pracovníky útulků jsou podobné případy, kterých jen v Děčíně bylo v poslední době několik, nepochopitelné.

„Lidé si musí pořádně rozmyslet, zda zvíře zvládnou a budou schopni mu zajistit péči. Pokud jej z jakéhokoliv důvodu ale potřebují dát pryč, umíme jim pomoci. Ať jde již o pomoc se zadáním inzerátů nebo vyhledáváním nových majitelů. Takto ta zvířata opravdu končit nemusí," nabízí pomoc vedoucí děčínského útulku pro zatoulaná 
a opuštěná zvířata. Častým důvodem k opuštění zvířat bývají zdravotní problémy.