Přepadení, k němuž došlo před několika dny v průchodu u Lidlu v Děčíně, se stalo pověstnou poslední kapkou, kdy některým rodičům 
v Děčíně došla trpělivost. Chtějí, aby bylo už ve městě, 
a to především v Podmo
klech, bezpečněji. Jedna z maminek proto sepsala otevřený dopis adresovaný řediteli děčínské městské policie Marcelu Horákovi.

Jsme znepokojení

„Velice nás znepokojuje naše ochrana a vůbec bezpečnost 
v Děčíně. Přepadávání za bílého dne už není nic neobvyklého. Poslední kapka bylo přepadení chlapce, který šel minulý týden z fotbalového zápasu, a v tunelu u Lidlu ho přepadli naši tři nepřizpůsobiví občané. O případu jste byl jistě informován. Chlapci ukradli mimo jiné bundu, boty, telefon, sportovní oblečení. Jsou tam docela často přepadávány i ženy, které jdou ze zaměstnání," píše se v dopise, který mohli rodiče podepisovat na několika místech Děčína.

Autorku dopisu redakce zná, ta si ale nepřeje zveřejnit své jméno.

„Bojím se o svoji bezpečnost, víte, co nepřizpůsobiví dokážou," říká žena, která je sama matkou – a má také strach. Přepadeného chlapce znala, šlo o syna její známé. Proto se rozhodla sepsat dopis. Zlepšení bezpečnosti chce především po městské policii.

Právě u těchto viaduktů v Děčíně došlo k přepadení.„Nezlobte se na mne, ale poslední dobou vidím městskou policii víc rozdávat „botičky" než nás a naše děti ochraňovat," píše dále v dopise. „Mám také dospívajícího syna, který hraje fotbal a tunelem chodí velmi často. Mám se obávat, kdy mi ho přivezou policajti, že ho přepadli, okradli 
a zbili? Už to, že trenéři radí klukům, aby nechodili samotní z tréninku či zápasu… Co to je za dobu? Budeme se za chvíli bát vyjít ven, jít do obchodu, aby nás „děčínské ghetto" nepřepadlo?"

Kamery? Drahé

Ředitel strážníků Marcel Horák o aktivitě rodičů ví. A na přepadení chlapce hned zareagoval.

„Ozval se mi trenér toho chlapce. V době, kdy končí tréninky, jsme u Lidlu posílili hlídky," tvrdí Horák.

Podle rodičů by měly riziková místa ve městě hlídat kamery. Podle Horáka je to ale obtížné. Jednak je rizikových míst v Děčíně hodně, a za druhé: Na kamery nejsou peníze. Nový kamerový bod totiž vyjde až na tři sta tisíc korun, což je v době napjatého městského rozpočtu problém.

„Vezmu to příští úterý na Radu města," slíbil náměstek primátora Pavel Sinko. „Pokud je tu takový podnět, budeme se tím zabývat."

Podle Horáka by navíc lidé měli ihned volat, pokud jsou někde problémy.

„Na takové místo se zaměříme. Stačí tam udělat dvě tři kontroly a hned je tam klidněji," dodává Horák.

Právě u těchto viaduktů v Děčíně došlo k přepadení.Ředitel upozorňuje ještě na jednu věc: Průchod u Lidlu není majetkem města; podle něj by tu měla proto hlídat drážní policie.

Míst je více

Podle čtenářů Děčínského deníku, které redakce oslovila na Facebooku, je rizikových míst v Děčíně celá řada.

„Těch míst se začíná objevovat povícero. Nedávno tři spoluobčané tmavé pleti přepadli v nočních hodinách jednoho z mých známých pod viaduktem u gymnázia na Komenského náměstí," napsal Ody Charlie Odyssey.

„Podmokly u Korálu, ve dne mám strach jít i do krámu Billa, aby mě neokradli," přidala se Veronika Kavalírová.

„Pracuji 
v Teplicích a musím říct, že oproti nočním Teplicím je Děčín Disneyland," klidní situaci Josef Bareš.

DOPIS:

Vážený pane řediteli.

Píši Vám jménem ustrašených maminek a tatínků o sebe a své děti z Děčína a blízkého okolí…

Velice nás znepokojuje naše ochrana a vůbec  bezpečnost v Děčíně. Přepadávání za bílého dne už není nic neobvyklého.

Poslední kapka bylo přepadení chlapce, který šel minulý týden z fotbalového zápasu a v tunelu u Lidla ho přepadl naši „3 nepřizpůsobiví občané". O případu jste byl jistě informován, kde chlapci ukradli mimo jiné bundu, boty, telefon, sportovní oblečení… Jsou tam docela často přepadávány i ženy, kterou jdou ze zaměstnání – TESCO, LIDL.

Ptám se, jak dlouho to budete ještě tak v klidu sledovat nebo kolik lidí musí ještě přepadnout, zbít, okrást, aby tam byla namontovaná na každé straně kamera?

Nezlobte se na mne, ale poslední dobou vidím MP víc rozdávat „botičky" než nás a naše děti ochraňovat. Jsem si vědoma, že Vaše pravomoce nejsou zrovna velké, ale nějaké řešení se musí najít… Také vím, že kamery nejdou namontovat po celém Děčíně, ale na nejvíce ohrožená místa by se dát měly. Peněz  vybraných za již zmiňované botičky máte jistě dost, tak by část měla jít určitě na nejdůležitější věci a to bezpečnost zajisté je.

Mám také dospívajícího syna, který hraje fotbal a tunelem chodí velmi často…mám se obávat, kdy mi ho přivezou policajti, že ho přepadli, okradli a zbili? Už to, že trenéři radí klukům, aby nechodili samotní z tréninku či zápasu…Co to je za dobu? Budeme se za chvíli bát vyjít ven, jít do obchodu, aby nás „děčínské ghetto" nepřepadlo?

Chceme vědět, co podnikáte pro naši bezpečnost, jak nás a hlavně naše děti budete dál chránit!

V Boleticích začala chodit hlídka a když jsem slyšela názor na tuto hlídku a hlavně opravdové zkušenosti s ní, tak je to opravdu zbytečné.

Diskuze pod článkem byla zrušena. Někteří diskutující používali nevhodné výrazy či ji využívali k osobním útokům. Děkujeme za pochopení.