Předchozí
1 z 9
Další

V Děčíně otevřeli očkovací centrum

V Děčíně otevřeli nové vakcinační centrum v budově ČVUT.V Děčíně otevřeli vakcinační centrum v budově ČVUT.Zdroj: Deník/Alexandr Vanžura

Velký zájem o očkování proti covidu vedlo v kraji na jaře k otevření několika velkokapacitních očkovacích center. Jedno z nich bylo otevřené také v Děčíně v budově ČVUT, kde denně zvládli očkovat až 800 lidí denně. V provozu pak bylo do konce srpna, na univerzitní půdu se očkování vrátilo po podzimním polevení zájmu v prosinci.

Šluknovsko propojil s Prahou rychlík

V neděli dorazil na Šluknovsko první Lužickohorský rychlík.V neděli dorazil na Šluknovsko první Lužickohorský rychlík.Zdroj: České Švýcarsko o.p.s.

Historický okamžik zažilo v neděli 18. dubna celé Šluknovsko. Krátce po poledni totiž dorazil Lužickohorský rychlík, první přímé spojení regionu s Prahou po několika desítkách let.  Vůbec historii poprvé pak propojil hlavní město a Mikulášovice.

Labské nábřeží se na čtyři měsíce uzavřelo

V Děčíně začala uzavírka Labského nábřeží.Uzavírka Labského nábřeží.Zdroj: Deník/Alexandr Vanžura

V pondělí 3. května začala v Děčíně čtyřměsíční uzávěra Labského nábřeží, kde vodárny začaly s výměnou vodovodu a kanalizace. Byla to jen jedna z několika dopravních komplikací, se kterou se museli řidiči v Děčíně v roce 2021 vyrovnat. Ředitelství silnic a dálnic totiž opravovalo Teplickou ulici, po dokončení rekonstrukce vodovodu a kanalizace na Labském nábřeží začalo s opravou Nového mostu.

Ve Vilémově začali s výměnou viaduktu

Ve Vilémově zdvihli první část rekonstruovaného viadukutu.Ve Vilémově zdvihli první část rekonstruovaného viadukutu.Zdroj: Správa železnic

Na jaře začala také další velká dopravní stavba, výměna Vilémovského viaduktu. Správa železnic nahradila během několikaměsíční výluky 117 let starou konstrukci novým přemostěním.

Ve Varnsdorfu našli archivářský poklad

Ve Varnsdorfu nalezli vzácné archiválie.Ve Varnsdorfu nalezli vzácné archiválie.Zdroj: SOkA Děčín/Jan Němec

Doslova archivářský poklad si přivezli na začátku května do Státního okresního archivu v Děčíně. Ve dvou bednách se skrývalo sto let života ve Varnsdorfu. Nalezené byly soupisy lidí s domovským právem, ale i bez něj, nebo soupisy nejrůznější čeledi. V knihách je tak například evidence služek nebo dělníků zapsaných podle jednotlivých továren. Díky nálezu bude možné například popsat, odkud přicházeli do Varnsdorfu lidé v době jeho bouřlivého vývoje ve druhé polovině 19. století.

Mladým šífákům začala sloužit dílenská loď

Šífácké učiliště v Děčíně může konečně naplno využívat dílenskou loď.Šífácké učiliště v Děčíně může konečně naplno využívat dílenskou loď.Zdroj: Deník/Alexandr Vanžura

Na začátku června se dočkali učňové na lodnickém učilišti v Děčíně slavnostního předání unikátní dílenské lodi, na které se učí všemu, co o svém řemesle potřebují znát. Oprava lodi vyšla doposud na 40 milionů a studenti ji mohou poprvé po 17 letech naplno využívat. Její součástí jsou nejen dílny, kde se učí praktickým dovednostem, ale také učebny pro teoretickou výuku.

V Srbské Kamenici se natáčel film s Adamem Sandlerem

Adam Sandler.Adam Sandler.Zdroj: Shutterstock

Jednu z největších současných hereckých hvězd přivedlo v první polovině června do Srbské Kamenice natáčení filmu. Adam Sandler zde natáčel pro společnost Netflix film Kosmonaut z Čech. Zázemí našel filmový štáb na dva dny v kempu U Ferdinanda, samotné natáčení se uskutečnilo v přilehlé Ferdinandově soutěsce. Tam vznikala část filmu, ve které hlavní postava Jakub Procházka v podání Adama Sandlera vzpomíná na mládí a dětství. Natáčení se účastnila i druhá hvězda chystaného filmu Carey Mulligan.

Adam Sandler natáčel v kempu U Ferdinanda v Srbské Kamenici.
Na všechny byl hrozně milý, říkají lidé ze Srbské Kamenice o Adamu Sandlerovi

V Jetřichovicích hasiči krotili rozsáhlý požár

V Zadních Jetřichovicích hoří les, zasahuje vrtulník.V Zadních Jetřichovicích hořel les.Zdroj: Michal Šafus

Léto sebou nepřináší jen radosti, ale i starosti. Své o tom ví především hasiči, kteří musí každoročně bojovat s několika velkými lesními požáry. Jeden takový se rozhořel 18. června nedaleko Jetřichovic, kde začaly hořet čtyři hektary lesa, do boje s plameny byl povolán i policejní vrtulník.

Labutí pár na Zámeckém rybníku přivedl na svět mláďata

Labutí pár vyvedl v centru Děčína pět mláďat.Labutí pár vyvedl v centru Děčína pět mláďat.Zdroj: Deník/Alexandr Vanžura

Poprvé po mnoha desítkách let se podařilo labutím vyvést uprostřed Děčína na Zámeckém rybníku mláďata, která se téměř okamžitě stala hvězdami sociálních sítí. Lidé postovali jejich fotky, sdíleli informace o tom, jak malí opeřenci rostou. Dorůst se ale nepodařilo všem pěti vylíhnutým labutím, především kvůli bezohlednosti lidí.

Další díl ročenky vám přineseme ve čtvrtek 30. prosince.