Lékař své rozhodnutí příliš neozřejmil. „Je to z osobních důvodů,“ řekl. Nahradí ho nový člověk. „Mělo by to být co nejdříve,“ ujistil hejtman Jan Schiller (ANO), kterého Chodackého rezignace příliš neudivila. A to vzhledem k dlouhodobé kritice vakcinace v kraji: například že nejsou dávky pro praktiky nebo že se v některých centrech očkuje příliš a jinde málo. „Tlaky opozičních politiků, ale i občanů byly tak velké, že se to nedalo ustát,“ zmínil Schiller.

Chodacki přišel už o druhou funkci za dva týdny. Nejdřív ho z postu generálního ředitele Krajské zdravotní (KZ) odvolal exšéf představenstva Jindřich Zetek. A to kvůli problematické smlouvě s Vladislavou Marschallovou. Zetka potom odvolal hejtman, jen necelý půlrok po loňské změně vedení kraje, které jmenovalo zbrusu nové představenstvo KZ. A to zase hned odvolalo tehdejšího generálního ředitele.

Očkování proti covidu. Ilustrační foto
Očkování proti covidu asi zpomalí, do kraje dorazí méně dávek vakcíny

Poslední erupce v měsíce se táhnoucím zemětřesení nepřipadá ideální nové hlavě představenstva Adamu Vojtěchovi (ANO). Zejména před vrcholem naplánovaných procesů počítajících s vakcinací obrovského počtu lidí. „Naším cílem je vybrat nového koordinátora v řádu dnů,“ slíbil.

Chodacki je hrdý na téměř kompletně proočkované domovy pro seniory. 

Zdravotníci v regionu jsou podle Aleše Chodackého proočkovaní proti covidu ze 70 procent a vakcinaci dostaly už i přes čtyři tisíce pedagogů. Užší očkovací tým o třech a širší o 15 členech má podle něj za sebou obrovský kus práce. „Z 90 procent je hotovo,“ je Chodacki přesvědčen s tím, že je ještě třeba zapracovat na velkokapacitních centrech. A mít vakcínu nejen pro ně, ale i pro praktiky.

Jan Schiller
Hejtman Schiller v čele Ústeckého kraje zůstává, návrh na jeho odvolání neprošel

Nového koordinátora bude asi bolet hlava právě kvůli vakcíně pro praktické lékaře AstraZeneca. Její logistika podle šéfa Masarykovy nemocnice naprosto selhala. A lékárníkům asi nezbyde, než že budou sami rozvážet po obvodních lékařích krabičky s Pfizerem. Chodacki část obsahu kritiky připustil, problémy však přičetl metodické, „bezzubé“ funkci koordinátora bez širších kompetencí.

Už před covidem byl v regionálním zdravotnictví nedostatek lidí. Přinejmenším většina ústeckého špitálu se teď věnuje covidové péči. A vakcinaci slepují ze zbytku, který mívá od pondělí do neděle dvanáctky. Že takové nasazení ohrožuje budoucnost zdravotnictví v regionu, zmínil před zastupiteli Adam Vojtěch. „Bude náročné udržet některé nemocnice. Zdravotníci jsou vyčerpaní. Ale věříme, že vydrží,“ dodal Vojtěch s tím, že se je v KZ snaží podpořit i psychosociálními službami. Přesto, že už špitály za covidové pacienty nedostávají od pojišťoven speciální bonifikaci jako loni, regionálním zdravotníkům v KZ dál vyplácejí na odměnách za jejich nasazení vcelku 50 milionů korun měsíčně.

Výběrem nového koordinátora by se měl zabývat krajský krizový štáb ve středu 24. března. Podle informací Deníku je ve hře především vedoucí krajského odboru zdravotnictví Petr Severa.