Nejvyšší částku v patnáctileté historii má Ústecký kraj na opravy silnic nižších tříd. Poprvé totiž dostal na rekonstrukce peníze od státu, a to 330 milionů korun, dalších 120 milionů korun přidá samospráva z vlastního rozpočtu.Uvedl to po jednání radních hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

Peníze jsou určeny na hloubkové opravy komunikací, které jsou ve velmi špatném stavu, několik opěrných zdí a mostů. Kraj loni zvažoval, že si na rekonstrukce vezme úvěr.
„V souvislosti s dotací odkládáme zatím řešení půjčky. Pokud budeme dostávat peníze od státu každý rok, mohly by být už všechny silnice II. a III. třídy do pěti let v dobrém stavu," uvedl Bubeníček.

Podle odhadů, které už dříve udělali správci krajských silnic, by kompletní opravy silnic vyšly na osm miliard korun.

Letos kraj peníze použije na obchvat v Rumburku na Děčínsku, průtah Horou Svaté Kateřiny na Mostecku, opravy úseku Očihov – Kryry na Lounsku, průtah Krupkou na Teplicku nebo práce v Žižkově ulici v Ústí nad Labem. Opraví se několik desítek kilometrů v každém ze sedmi okresů kraje.

Vedle kompletních rekonstrukcí budou silničáři dál pracovat na místních výspravách. Na ty kraj použije dalších deset milionů korun. 
Z Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad navíc letos kraj získal 260 milionů korun, které využije na opravy ve Šluknovském výběžku. Podmínkou dotace je dokončení staveb do začátku podzimu. Peníze od státu musí kraj vyčerpat do konce tohoto roku.