Ještě nedávno se přitom zdálo, že je o místě na stavbu Rákosníčkova hřiště rozhodnuto. Poté, co si lidé v Děčíně hlasováním stavbu Rákosníčkova hřiště vybojovali, město totiž oznámilo, že vznikne za terminálem dopravního podniku v Podmoklech. To teď ale není vůbec jisté.

Některým lidem se totiž výběr této lokality příliš nezdál, už jen proto, že je poblíž jiné dětské hřiště. Investor, společnost Lidl, odpor lidí proti tomuto místu zaznamenal a vyzval město k dalšímu jednání.

„Oslovili jsme město s požadavkem na návrh dalšího vhodného místa. Lokalita U Tvrze je pro nás také přijatelná, stejně jako původně zvolené místo," uvedla mluvčí společnosti Lidl Zuzana Holá. „Ve finálním rozhodnutí o umístění hřiště však vyjdeme vstříc přání a doporučení města. Toto rozhodnutí zatím nepadlo," dodala mluvčí.

Děčín se rozhodl, že osloví obyvatele města ve speciální anketě. Ta se v úterý objevila na webu města. Lidé v ní mohou vybrat ze dvou variant, kde by mělo Rákosníčkovo hřiště stát. První je původní místo za terminálem dopravního podniku, druhé pak již zmíněný plac U Tvrze u Bažantnice v Želenicích. V nové anketě je možné hlasovat do 31. května.


Jak bude Rákosníčkovo hřiště v Děčíně vypadat.Zdroj: Vizualizace LIDL

„Místo pro hřiště není jednoduché nalézt. Musí totiž splňovat podmínky společnosti, zároveň i možnosti města a potřeby dané lokality," uvedla mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá s tím, že město zpočátku vycházelo i z ankety, kterou lidé vytvořili na sociální síti facebook.

Aby zmatků nebylo málo, právě na facebooku se objevila pozvánka na otevření Rákosníčkova hřiště 10. září v Děčíně – Bynově, konkrétně v Bynovské ulici. To lidi ještě více zmátlo.

„Proč Bynov?" nechápala na stránce události Miluše Hartmanová a řada dalších diskutujících.

Že by společnost takovou pozvánku vytvořila, ale mluvčí Lidlu popřela. „Na facebookové stránce naší společnosti pozvánka na otevření hřiště v Děčíně zveřejněna není," uvedla mluvčí.

Na koupališti v Benešově nad Ploučnicí, ilustrační foto.
Sezona na koupalištích startuje. V Benešově chystají novinky

O tom, kde má Rákosníčkovo hřiště vzniknout, jsme již v Děčínském deníku psali. Město spolu s Lidlem vybralo v dubnu pro vznik právě místo za terminálem dopravního podniku v Podmoklech. Lidé se přitom přimlouvali především proto, aby nové dětské hřiště vzniklo na Mariánské louce. Jenže tam to nejde.

„Mariánská louka je archeologická oblast, jakýkoli zásah je tedy velmi problematický," vysvětlila tehdy mluvčí města Markéta Lakomá.

Další lokality byly vyloučeny z různých důvodů; některé pozemky totiž nejsou majetkem města, jiné se nacházejí v záplavovém území, chybělo pro ně dost místa či příjezd pro techniku.

Za vybudování hřiště zaplatí Lidl 1,5 milionu korun. I Děčín ale do jeho realizace bude muset investovat, a to asi tři sta tisíc korun. Navíc se o hřiště bude muset starat – udržovat na něm například pořádek.

Děčín hřiště vyhrál v projektu společnosti Lidl, kdy lidé v jednotlivých městech hlasují. Pro hřiště v Děčíně hlasovalo 13 305 lidí. Podle Markéty Lakomé se Děčín projektu účastní každoročně, letos díky lidem uspěl.

Dětské hřiště se symbolem pohádkového Rákosníčka je určeno zejména dětem předškolního věku a nabídne velkou prolézačku, pískoviště, šikmou horolezeckou stěnu, lanovou překážku, chybět nebude ani kolotoč a různé druhy houpaček.

Klidovou zónu doplní domeček a oplocené hřiště, které poskytuje dostatek laviček a zpevněnou plochu pro kočárky.

Ivo Jahelka vystoupí v Benešově nad Ploučnicí.
KRÁTCE: Co se děje na Děčínsku? Přečtěte si stručný přehled