Jiříkov si od zákazu výherních automatů slibuje pokles kriminality, zároveň ale přijde o 880.000 korun, které vloni za jejich provoz vybral. "Ty peníze, které v automatech skončily, jsou hlavně z dávek," řekl starosta Michal Maják (nez, zvolen za STAN). Původně město povolovalo automaty na 11 místech, některá z nich sice postupně zanikla, v sedmi provozovnách ale automaty stále jsou.

Ve výběžku je celkem devět menších měst a vyhlášku v poslední době změnila minimálně tři z nich. V sousedním Šluknově přijali mírnější předpis omezující jen čas provozu, aby se automaty pouze nepřesunuly do ilegálních heren. Kompromisní variantu pak zvolil jedenáctitisícový Rumburk; automaty se tam budou muset vypínat mezi půlnocí a 10:00, ve dvou problémových ulicích jsou zakázané zcela.
Velká města v Ústeckém kraji změny neplánují; první vyhlášky už přijala před několika lety. Ústí nad Labem vyhláškou z roku 2008 stanovilo seznam domů, kde mohou být automaty provozované. V centru města je to 53 podniků, v městské části Neštěmice 28, na Střekově 18 a na Severní Terase 11.

V Mostě vyhláškou omezují nejen místa, kde mohou provozovatelé výherní automaty umístit, ale také reklamu na herny a kasina. Město nepovoluje výherní automaty v okolí 100 metrů od škol a zařízení sociální péče, navíc omezuje jejich provozní dobu od 8:00 do 12:00 hodin a od 20:00 do 6:00 hodin. Podle další vyhlášky herny nesmí mít poutače, které informují o stavu hry a výši možné výhry. Výlohou či okny nesmí být vidět do místnosti, kde jsou herní automaty umístěny, a označení provozovny slovem "herna" nebo "kasino" nesmí být písmem vyšším než 20 centimetrů.

V Chomutově už vyhláškou regulují výherní hrací přístroje.

"V současné době zhodnocujeme dopady regulace videoloterijních terminálů a projednáváme, zda rozšíříme platnost stávající vyhlášky," řekla ČTK chomutovská mluvčí Šárka Schönová. Města ale podle ní musí brát v potaz i to, že úplný zákaz by mohl vést k nelegálnímu provozování hazardu. "Celou věc posuzujeme také se sledováním vývoje o zdanění a dalších výnosech, které mají plynout do rozpočtů obcí," dodala mluvčí.

Nově chystají vyhlášku o výherních automatech i v Děčíně. "Vedení města v současné době jedná o možnostech regulace hazardních heren. V nejbližší době předpokládáme vydání nové vyhlášky, která bude hazard přísněji regulovat," řekla mluvčí tohoto města Markéta Lakomá. Naopak v Teplicích se regulovat herny nechystají. "Nechceme něco dělat jen proto, aby to bylo. Počkáme si, co bude dál," řekl primátor Jaroslav Kubera. Podle něj nejsou zaváděné tři roky na zrušení heren tak dlouhé, aby kvůli tomu město muselo vyhlášku uspěchat.

Do herní problematiky letos vstoupil Ústavní soud - ve svých nálezech uvedl, že obce svými vyhláškami mohou regulovat nejen hrací automaty, ale i takzvané videoloterijní terminály. Města mohou omezit hazard do konce letošního roku, protože od 1. ledna 2012 začne platit novela loterijního zákona, která hernám stanovuje výpovědní dobu na tři roky.