Především v turistické sezoně začínají být problémem auta parkující v obcích okolo národního parku. Vlakem se přitom turisté na Děčínsku i na saské straně do malebné přírody dostanou pohodlně takřka odkudkoli. Pro podporu cestování do národních parků vlakem připravila Obecně prospěšná společnost České Švýcarsko ve spolupráci s Českými drahami propagaci okružních tratí a s nimi spojených výletů.

České Švýcarsko. Ilustrační foto.
Klub Českých turistů ocenil ředitele Správy národního parku

„Cesta vlakem Českým Švýcarskem nabízí jedny z nejkrásnějších výhledů v Čechách. Vlak staví i ve stanici Schöna, která je přívozem spojena s Hřenskem. Takže lidé z Děčína nebo ze Šluknovska celoročně dojedou do Hřenska vlakem,“ uvedl destinační manažer společnosti Jiří Rak.

ULEVIT PARKOVIŠTÍM

Právě Hřensko je totiž obcí, která mívá s parkujícími auty největší problémy. Národní park ročně navštíví zhruba 750 tisíc lidí a v okolí Hřenska se nachází jedny z nejnavštěvovanějších atrakcí – Pravčická brána nebo soutěsky. „V letních sezonách docházelo zejména v oblasti Hřenska k přeplnění parkovišť už kolem 10. hodiny dopoledne. Jen cílené rozšíření dopravní infrastruktury přispěje k uchování národního parku i regionu nejsevernějších Čech jako zdravého klenotu, jímž doposud stále jsou,“ doplnil Rak.

Do Českého Švýcarska připluly po řece Kamenici hromady odpadu.
FOTO: Národní park zamořil plastový odpad. Připlul po řece Kamenici

Hlavním cílem je podle něj nabídnout lidem jinou cestu než autem, které by mělo zůstat u nádraží. Z jednotlivých stanic by se pak turisté měli dostat po dobře vyznačených cestách k dalším cílům putování.  Dráha národního parku se skládá ze tří tratí, které vedou okolo národních parků České a Saské Švýcarsko.

Celý okruh měří okolo 110 kilometrů, stanic se na něm nachází zhruba 40. V jejich okolí budou viset nové cedule s mapou okruhu nabízející tipy na zajímavé výlety. „Nejde o mapu turistickou, ale o nákres okruhu tratí. Zdůrazněná bude stanice, ve které se člověk nachází, a okolo barevné fotografie, které upozorňují na cíle v okolí,“ upřesnil Rak.

České Švýcarsko - Pravčická brána.
Národní park České Švýcarsko letos očekává rekordní zájem turistů

Webové stránky Dráha národního parku, které nabídnou turistům přehled výletů z jednotlivých nádraží také on-line, by měly být spuštěny začátkem jara. Stránky budou hlavním zdrojem informací, kam na pěší nebo cyklovýlety v místě, kde se nacházejí jednotlivé stanice, nabídnou také přehled jízdních řádů i ceny jízdného.