Do finančních potíží se dostal Ludvík Urbaník z Děčína. Od společnosti ESSOX si na začátku letošního roku půjčil patnáct tisíc korun na nábytek s tím, že měsíčně bude splácet 750 korun. Senior tvrdí, že úvěr řádně splácí, společnost po něm ale vyžaduje různé pokuty.

„Naposledy mi poslali upomínku na 1 650 korun. Je to už třetí upomínka. Přitom řádně splácím – dokonce jsem jednou, když mi zbyly peníze, zaplatil jednu splátku měsíc předem," říká Urbaník a ukazuje jako důkaz ústřižky složenek.

„Čtyřikrát jsem tam volal, ani jednou jsem nedostal rozumnou odpověď," tvrdí s tím, že telefonovat už znovu nechce – jsou to pro něj další 
a další náklady.

„Tu upomínku ale taky platit nechci, na to nemám peníze," dodává.

Na společnost ESSOX, která má sídlo v Českých Budějovicích, jsme se proto obrátili i my.

„Vzhledem k tomu, že jste nám nepředložil oprávnění za klienta ve věci jednat, bohužel vám nemůžeme sdělit žádné konkrétní informace vztahující se k popsanému případu," odpověděla Lenka Červáková, vedoucí právního oddělení společnosti ESSOX. Na dotaz, co je ono „speciální oprávnění", když jsme uvedli jak jméno jejich klienta, tak 
i číslo smlouvy a další údaje, Černá odpověděla:
„S poskytováním informa-cí třetí osobě o smlouvě je problém zejména s ohledem 
na zákon o ochraně osobních údajů."

Společnost ESSOX ale přesto případ pana Urbaníka prošetřila.

„Bylo zjištěno, že klient je skutečně k dnešnímu dni 
v prodlení s úhradou sjednaného plnění," tvrdí Černá.
To ovšem Urbaník považuje za nesmysl.

„Šel bych si to s nimi vyřídit osobně, ale copak můžu jet do Českých Budějovic? To jsou další náklady na dopravu," zlobí se.

Černá naopak nabízí možnosti, proč se jejich klient dostal do problémů.

„Bohužel nezřídka se stává, že se klienti domnívají, že mají vše uhrazeno, nicméně následně se ukáže, že se jedná o platby zasílané zcela jiné úvěrové společnosti, že je uvedeno nesprávné číslo účtu, které následně není číslem účtu naší společnosti. Nebo je uveden zcela chybný variabilní symbol a platby se musí identifikovat manuálně, což zabere někdy i týdny," dodává s tím, že se pan Urbaník může obrátit přímo na ni.