První tři pacienti, kteří se nakazili novým typem koronaviru, jsou vyléčení. 

ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

Podle České televize, která zprávu zveřejnila na Twitteru, se měli uzdravit tři pacienti, kteří byli dříve hospitalizovaní v ústecké Masarykově nemocnici. Všichni tři pocházejí z Děčína a byli mezi prvními pacienty s koronavirem v České republice.

Informaci Deníku potvrdila krajská hygienička Lenka Šimůnková s tím, že se jedná o lidi, kteří byli během únorových jarních prázdnin na dovolené v Itálii. Trvalo tak dva týdny od jejich prvního pozitivního testu než se uzdravili. Tuto dobu lékaři považují za nejkratší možnou. Aby bylo možné prohlásit pacienta za zdravého, musí dvakrát po sobě mít negativní test, na které dojížděli z domova do nemocnice v Ústí nad Labem.

„Nemají žádné příznaky infekce a jejich opakované testy na přítomnost koronaviru byly negativní. Jsme moc šťastní a je to dobrá zpráva pro všech, kteří se bojí koronavirové nákazy. Že nyní kromě nakažených bude přibývat i těch vyléčených,“ řekl primář infekčního oddělení ústecké nemocnice Pavel Dlouhý České televizi. Další pacienti jsou podle primáře Dlouhého v různém stádiu vyšetřování a vesměs nemají potíže a příznaky. Doposud ale nemají negativní testy a někteří stále virus vylučují, jsou proto v izolaci.

Na koronavirus v současné době žádný lék k dispozici není. Lékaři mohou pouze pomoci zvládat příznaky nemoci, v nejnutnější případech pak mohou nasadit kyslíkovou terapii, případně u těch nejzávažnějších případů umělou plicní ventilaci. „Se samotným virem se ale musí vypořádat sami. Víme, že 85 procent lidí to dokáže a uzdraví se sama,“ doplnil Dlouhý pro ČT.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník