Může za to oprava dešťové kanalizace, kterou dělníci objevili až během oprav. Řidiče tak čeká dlouhá zkouška nervů – dopravu na Kamenické totiž řídí semafory a tvoří se tu dlouhé kolony.

Hrozby, že se rekonstrukce silnice nepříjemně protáhne, se začaly objevovat již v březnu. Tehdy náměstek děčínské primátorky Jiří Anděl uvedl, že pokud se nepodaří dotáhnout do konce opravu nalezené dešťové kanalizace do konce dubna, je listopadový termín dokončení oprav 
v ohrožení. Což se stalo. Staveniště sice už bylo předáno, ale samotnou opravu dešťové kanalizace komplikovaly některé technické problémy.

„Z důvodu, že se jedná o silnici první třídy ve vlastnictví Ředitelství silnic a dálnic České republiky, musel projektant stavby navrhnout prefabrikovaná dna kanalizačních šachet, které jsou vyráběna na zakázku při udání požadovaných parametrů," vysvětluje mluvčí města Markéta Lakomá.

V současnosti tak dodavatel čeká na to, až mu prefabrikáty dorazí od výrobce. Kvůli technologickým postupům navíc není možné dělat jiné než přípravné práce.

Pro řidiče to znamená jediné: Dopravní komplikace, minuty strávené v kolonách aut. To trvá již několik měsíců. Na části Kamenické je tak průjezdný pouze jeden jízdní pruh, ač se tu dlouhodobě nepracuje.

„Když v půli listopadu 2014 odešli dělníci z Kamenické, domníval jsem se, že to je kvůli zimnímu období. Teď máme květen a stále se tvoří kolony 
a zácpy při nutnosti regulace provozu semafory. Nikde nikdo," rozčiluje se jeden z uživatelů sociální sítě Facebook.

Právě semaforům se věnují dopravní policisté, řidiči je totiž často projíždí na červenou, případně stojí v křižovatce s Riegrovou ulicí. Kvůli tomu nechala policie před časem nainstalovat do křižovatky dopravní značení upozorňující na zákaz stání.

VÍCE O PROBLÉMECH NA KAMENICKÉ JSME PSALI ZDE…

Za současnými problémy při rekonstrukci kanalizace 
a vodovodu stojí doposud neznámá dešťová kanalizace mezi křižovatkou s Lipovou ulicí a základní školou.

Opravy nalezené dešťové kanalizace by měly vyjít přibližně na jeden milion korun. Tyto peníze zaplatí město a následně je bude vymáhat po majiteli, kterého určí soud. Na ten se obrátí pravděpodobně přímo děčínský magistrát.

Během několika měsíců se 
k vlastnictví této kanalizace, která je v havarijním stavu, totiž nikdo nepřihlásil. Potrubí je uložené navíc velmi mělko pod povrchem silnice. Kvůli tomu není možné pokračovat v pokládce povrchu silnice.

Severočeská vodárenská společnost (SVS) rekonstrukci rozložila do několika etap tak, aby nebyla zablokovaná frekventovaná ulice prakticky v celé své délce. I přesto se na semaforech tvoří ve špičkách mnohaminutové fronty, Kamenická je totiž v opravovaných úsecích průjezdná jen v jednom pruhu.

SVS, která je investorem rekonstrukce kanalizace, je přitom v této části již hotová.

„My jen čekáme, až se tento problém s dešťovou kanalizací vyřeší, abychom mohli postoupit v rámci etapizace do dalších plánovaných úseků," vysvětluje mluvčí SVS Jiří Hladík.

Prodlužováním rekonstrukce trpí i obyvatelé okolních ulic, kudy si řidiči zkracují cestu.