Každoročně přibývají 
v evidenci probační služby stovky klientů, za dobu její existence se tak starala již 
o tisíce lidí.

„Jen v letošním roce máme zatím 500 nových klientů. 
S tím, že do konce roku samozřejmě ještě další přibudou," říká vedoucí děčínského pracoviště probační služby Lukáš Herich.

Za patnáct let tak prošlo jejich rukama kolem pěti tisíc lidí. Z počátku totiž nebylo nových klientů tolik, jako v současné době. Navíc se řada klientů vrátí do péče probační a mediační služby opakovaně.

„To je případ například člověka, který vykonával obecně prospěšné práce, pak něco provedl a byl odsouzen. Po čtyřech letech ve vězení se k nám znovu vrátil na dohled," popisuje Herich.

Nejčastěji se jedná o lidi, kteří od soudu odešli s podmínkou nebo byli podmíněně propuštěni. Ne všichni odsouzení se ale musí dostat do evidence probační a mediační služby. O tom, zda bude nařízen dohled probační a mediační služby, totiž rozhoduje soud.  V ojedinělých a vhodných případech i státní zástupce, když případ nejde ani k soudu. Skutečný počet odsouzených pachatelů tak může počet těch evidovaných převyšovat.

„Jedná se nejen o kontrolu pachatele, ale i návštěvy 
v domácnosti, práce s rodinou, dluhová a pracovní problematika. Probační a mediační služba také vykonává práci v oblasti obecně prospěšných prací, kde je v současné době v aktivní evidenci asi 180 klientů, jak pro Děčín, tak i pobočku v Rumburku," popisuje Herich.

Obecně prospěšné práce si mohou odsouzení odpracovat například u neziskových organizacích, v nemocnicích, 
u městských a obecních úřadů nebo jejich příspěvkovek. Podmínkou je, že se nesmí jednat o ziskovou činnost.

„Klienty se daří umisťovat poměrně dobře. Ale vzhledem k tomu, o jakou klientelu se jedná, se nedá očekávat, že se bude jednat o pracovité lidi. Poskytovatelé si leckdy stěžují, že valná menšina svůj trest opravdu odpracuje," říká Lucie Plíhalová z děčínské pobočky. To se týká většinou lidí, kteří byli odsouzeni poprvé, případně dostali trest za neplacení alimentů.

Mediační a probační služba

Probační a mediační služba usiluje o zprostředkování účinného a společensky prospěšného řešení konfliktů spojených 
s trestnou činností a současně organizuje a zajišťuje efektivní 
a důstojný výkon alternativních trestů a opatření s důrazem na zájmy poškozených, ochranu komunity a prevenci kriminality.