Předchozí
1 z 3
Další

Prezident Miloš Zeman v pondělí 17. října v Ústí nad LabemZdroj: Deník/Topi PigulaNaposledy zavítal Miloš Zeman, který je hlavou státu od roku 2013, do Ústeckého kraje 17. a 18. října 2022. Zároveň to bylo také naposledy, kdy kraj navštívil jako prezident. „Je to má rozlučková návštěva,“ řekl Zeman při příjezdu do Ústeckého kraje. „Loučím se touto návštěvou s 32 let trvajícím politickým životem,“ dodal.

Během prvního dne zavítal do Ústí nad Labem a Děčína, kde se potkal s občany, připomněl právo na nenásilnou neposlušnost a vyzval ke zrušení Senátu.

Druhý den zamířil do děčínské chemičky a poté do Lukavce a Třebívlic na Litoměřicku. 

V roce 2018 přijel Zeman do Ústeckého kraje i s první dámou Ivanou Zemanovou na třídenní návštěvu. Ta začala v úterý 19. června dopoledne setkáním prezidenta se členy Zastupitelstva Ústeckého kraje za účasti starostů měst a obcí Ústeckého kraje a zástupců Krajského úřadu. V průběhu návštěvy se vydal také do Podbořan, kde se setkal s občany, a do eletrárny v Ledvicích na Teplicku. Odsud se přemístil do Bečova u Mostu, kde navštívil místní hospodu. V prostoru před ní se setkal s dalšími obyvateli kraje. Z Bečova odjel do Lišan na Lounsku, kde středeční program zakončil. Poslední den návštěvy strávil v Bílině v kulturním domě Fontána a poslední zastávkou byl Státní zámek Jezeří.

Limuzína s prezidentským párem zastavila před krajským úřadem také na začátku října 2017. Tehdy si Zeman popáté během svého funkčního období vybral Ústecký kraj za cíl své třídenní návštěvy. Z Ústí odjel Miloš Zeman do Bíiny a následně do Mostu, kde jeho program končil setkáním se seniory v tamním divadle.

V kraji byl prezident také v listopadu roku 2016 a v roce 2015 dvakrát, a to v prosinci i únoru, kdy zamířil také na Mostecko a Chomutovsko.

Úplně poprvé se jako prezident Miloš Zeman podíval do kraje v říjnu roku 2013. I s manželkou zamířil do Roudnice nad Labem, Litoměřic, Žatce, Chomutova, Jirkova nebo Ústí, kde se setkal s občany. 

Podívejte se také do obsáhlé fotogalerie z návštěv okresů Ústeckého kraje:

Prezident Václav Klaus navštívil ústeckou Univerzitu J. E. Purkyně.Zdroj: DENÍK/Karel PechVáclav Klaus byl prezidentem České republiky v letech 2003 - 2013. Ústecký kraj navštívil například v roce 2011, kdy v rámci třídenní návštěvy zavítal na ústeckou univerzitu na debatu se studenty a také do Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. 

Podíval se také na Děčínsko, kde navštívil za doprovodu první dámy Livie Klausové Dolní Habartice, Českou Kamenici a Benešov nad Ploučnicí. 

V Žatci pak Klaus pochválil pivo, ale také přeplněné žatecké náměstí, na které podle něj přišlo nejvíce lidí z celé jeho návštěvy kraje. "Těšil jsem se k vám na pivo a nezklamalo mě, je opravdu dobré,” pochvaloval si. Po návštěvě náměstí odjel do Chrámu chmele a piva, kde dostal dary. Návštěvu na Žatecku pak zakončil v průmyslové zóně Triangle a na zámku v Jimlíně, kde se setkal se starosty obcí a měst.

Klaus navštívil v roce 2011 i Březno, když dostalo ocenění Vesnice roku Ústeckého kraje. Lidé se tam prezidenta ptali na jeho seznámení s Livií a věnovali mu Člověče nezlob se a meč.

Na třídenní návštěvu kraje dorazil Klaus také v říjnu 2007, zahájil ji v Ústí nad Labem. V Severočeském divadle opery a baletu na slavnostním zasedání Vědecké rady ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně převzal titul doctor honoris causa. Poté se vydal za Ústečany na Lidické náměstí, kde proběhla autogramiáda.

I tehdy Klaus zamířil v rámci návštěvy také do Děčína, kde bylo cílem pracovní setkání s představiteli místních samospráv. Uvítání proběhlo u přístavního můstku pod zámkem, odkud se Klaus se svými průvodci a tehdejším primátorem Děčína Vladislavem Raškou vydal lodí do Hřenska. 

Vyrazil také do Kadaně, kde jej na náměstí přivítalo zhruba pět set lidí. V rámci debaty odpovídal také na otázku, zda je pravda, že Češi ze všech na světě nejvíc pijou pivo. Tu mu položilo dítě, odpověděl na ni s úsměvem kladně.

Nové milénium přivítala Česká republika v čele s prezidentem Václavem Havlem. Na snímku Havel při natáčení novoročního projevu pro rok 2000.Václav Havel. Na snímku při natáčení novoročního projevu pro rok 2000.Zdroj: ČTK / Peška StanislavV roce 1991 přijel do Ústeckého kraje také Václav Havel, který byl devátým a posledním prezidentem Československa v letech 1989 - 1992 a prvním prezidentem České republiky v letech 1993 - 2003. Po vypuknutí sametové revoluce v listopadu 1989 se stal jedním ze spoluzakladatelů protikomunistického hnutí Občanské fórum.

Do Ústeckého kraje přijel v roce 1991, jeho cesta vedla z Děčína přes Ústí nad Labem do Teplic, kde se sešel v domě kultury s aktivisty Ekofóra, zástupci zdravotnictví a samospráv a s představitelkami hnutí Znepokojené matky. Hlavním tématem bylo neplnění souboru opatření k ozdravení Severočeského kraje. 

Krátce poté, co byl Havel zvolen prezidentem, navštívil i Chomutov. Psal se rok 1990. 

Umělci mu sňali otisk, ze kterého vzniklo umělecké dílo - zhruba dvoumetrový obelisk, na jehož odhalení přijel i europoslanec Alexandr Vondra. Vzniku díla jsme se věnovali v rozhovoru se sochařem Karlem Melounem z roku 2020:

Umělecký kovář a sochař Karel Meloun. V obelisku otisk ruky Václava Havla.
Sochař Karel Meloun: Jednou bude obelisk uprostřed Chomutova. To už tady nebudu