Čistšími ulicemi i parky se budou procházet lidé v Ústeckém kraji. Města, obce i jednotlivci se totiž zapojili do Celosvětového úklidového dne, který se letos bude konat v České republice vůbec poprvé. Podle organizátorů by se mohl stát největší celosvětovou dobrovolnickou akcí vůbec.

V České republice ji organizuje hnutí Trash Hero ve spolupráci se spolkem Ukliďme Česko a zástupci Českého svazu ochránců přírody. Spolek a svaz koordinují největší českou dobrovolnickou kampaň na odklízení odpadků a černých skládek Ukliďme svět, ukliďme Česko. Ta se koná na jaře, letos tak budou úklidy dva.

„Vítáme tuto novou ekologickou iniciativu. Má stejné cíle jako naše dlouhodobá kampaň Ukliďme svět, ukliďme Česko. Proto je logické, že jí pomůžeme,“ uvedla Kateřina Landová z Českého svazu ochránců přírody.

Rekonstrukce mostu v Benešově nad Ploučnicí.
FOTO: Most přes Ploučnici dostává novou tvář

Celosvětový úklidový den letos připadá na 15. září a zapojila se do něj zatím zhruba dvacítka míst v kraji. Největší zájem mají na Děčínsku. Tam se bude likvidovat odpad z ulic a parků v Jiříkově, Rumburku či Mikulášovicích.

„Mám v plánu uklidit obě strany silnice spojující Rumburk s hranicemi v Neugersdorfu. Tip na úklid tohoto místa jsem dostal od jednoho známého, který nedaleko bydlí a nemohl si nevšimnout, kolik pohozeného odpadu leží podél této silnice,“ sdělil organizátor jedné ze dvou úklidových akcí v Rumburku Jan Vojta.

Potíže s černými skládkami mají také v Jiříkově. Tam se akce zaměří na úklid u domů, na dětských hřištích i míst, kde leží elektroodpad.

Po třech lokálních akcích se pak bude konat na Ústecku, Teplicku, Chomutovsku, Mostecku a Lounsku, na Litoměřicku prozatím jedna. Na Ústecku se vrhnou na úklid přímo v krajském městě nebo třeba v Dolních Zálezlech, Teplicko se pak dočká čistého Pohádkového lesa v Bílině, v lepším prostředí budou žít také zvířata v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově či v obci Měcholupy na Lounsku.

„Uklidíme okolí naší školy a prostory v obci, které jsou především ohroženy černými skládkami,“ uvedl za pořádající Základní školu Měcholupy Zdeněk Dosedla.

Opravy v rumburské nemocnici.
FOTO: Akce Kulový blesk v Lužické nemocnici jede naplno

Zájemci o účast na světovém dni se mohou registrovat na webu www.uklidmecesko.cz. Prozatím projevilo zájem zhruba 160 pořadatelů lokálních akcí. Čas se přihlásit mají dobrovolníci ještě necelé dva týdny.

Kdo se do akce zapojí:
Děčínsko
Jiříkov, Rumburk, Mikulášovice
Ústecko
Dolní Zálezly, Ústí nad Labem
Teplicko
Dubí, Bílina, Teplice
Litoměřicko
Žalhostice
Mostecko
Most, Nová Ves v Horách, Lužice
Chomutovsko
Kadaň, Chomutov, Jirkov
Lounsko
Kozly, Dobroměřice, Měcholupy