Venku je přes třicet stupňů, páníček si jde zaběhat a svého psa vezme s sebou. Ten ale takovou zátěž nevydrží. Jindy jde zase rodinka nakoupit a svého mazlíčka nechají v autě. To se ale za pár minut mění v pec. Tropické počasí nezatěžuje jen lidi, trápí také zvířecí mazlíčky, případů přehřátí je v horku mnoho.

„Přehřátí tu teď řešíme často. Jde hlavně o psy zapomenuté v autech nebo například psy, které vzal majitel v horku zaběhat si. Neuvědomují si, že je to pro ně obrovská zátěž,“ upozorňuje veterinář Břetislav Frýba.

Stačí se projít po parkovištích u obchodních center. Takřka pokaždé na psy zavřené v autech narazíte. „Lidé to stále zlehčují, ale v autě je strašné vedro. Teplota se rychle zvyšuje,“ varuje veterinář a vzpomíná na nedávný případ, kdy majitel nechal svého psa v autě přes noc. Dopoledne, kdy už bylo velké teplo, si pro něj ale nepřišel. Pes tak musel být z auta vysvobozen rozbitím okénka.

Ilustrační foto.
Vodohospodáři uklidňují: žízeň lidem nehrozí.

Zvířatům v tomto počasí nesvědčí ani dlouhé cestování v autech. Lidé si mnohdy neuvědomují, že psi mají hustý kožich, nepotí se a ochlazují se jen tlamou. Přehřátí u nich může způsobit křeče, bezvědomí či smrt.

A jak zvířatům, když už k přehřátí organismu dojde, pomoci? Odborníci varují před rychlým ochlazením například vložením do studené vody, ledováním a podobně. Může totiž dojít k šoku a ještě větším škodám.

„Ochlazovat je nutné postupně. Dát zvíře do stínu, použít mokrý chladný ručník, zajistit tekutiny, podávat je ale také postupně,“ radí veterinář.

Hřenské soutěsky zavalili turisté z celé Evropy.
FOTO: Hřensko praská ve švech. Vedro žene lidi mezi skály

Své mazlíčky ale můžete ochlazovat i preventivně, zvláště ty, kteří horka špatně snášejí. „Náš pes nemá teplo rád. Máme pro něj hračku, která se dá na chvilku do lednice, a on se o ní potom chladí,“ popisuje chovatelka Magda Sýkorová.

Na trhu jsou k dostání nejen chladivé hračky, ale také chladivé dečky, na kterých mohou psi ležet. Odborníci je doporučují. „Hračky nebo dečky mohou pomoci. Důležité je ale hlavně to, aby měli k dispozici vodu,“ uzavírá Břetislav Frýba.

Terénní vůz v korytu Labe v Ústí nad Labem.
FOTO: Teréňákem vjeli do Labe v Ústí. Prý zabloudili