Na otázku, kde v Ústeckém kraji nejlépe třídí odpad, je snadná odpověď: Na Děčínsku. Mezi městy je totiž nejlepší Dolní Poustevna, mezi obcemi pak Doubice. Svědčí o tom právě udělené ceny Skleněná popelnice za rok 2011.

„Není v tom žádné tajemství, prostě jsme lidi naučili třídit odpad," říká starosta vítězné Doubice Martin Schulz. „Vyhráli jsme to již asi posedmé v řadě," dodává věcně.

Životní prostředí není lhostejné ani obyvatelům Dolní Poustevny.

„U nás to je odpracované," říká starosta Dolní Poustevny Miroslav Jemelka. „Motivujeme mladé, naučili jsme třídit také Vietnamce," dodává s tím, že se tu do třídění podařilo zapojit podnikatele.

Skvěle si vede také Krásná Lipa, která mezi městy v Ústeckém kraji skončila na třetím místě. Na druhé místo žebříčku se vklínil Úštěk.

Cena je spojena s finanční odměnou. Nejvíce dostala Dolní Poustevna, a to 50 tisíc korun, Doubice si na svůj účet připíše 35 tisíc korun.

„Zdá se to hodně, ale není. Využijeme to na vylepšení dětského hřiště," říká Schulz.

Krásná Lípa dostane dvacet tisíc korun.

Projekt třídění odpadu probíhá ve spolupráci Ústeckého kraje a obalové společnosti EKO-KOM již sedmým rokem.

A situace v Ústeckém kraji se postupně zlepšuje.

Oproti roku 2010, kdy skončilo množství vytříděného papíru, plastu, skla a nápojového kartonu pod hranicí 32 kilogramů na osobu za rok, se podařilo lidem v kraji vytřídit v roce 2011 o 9 procent odpadu více, tedy téměř 35 kilogramů. V průměru v loňském roce každý vytřídil 19 kg papíru, 8 kg skla, 7,6 kg plastů a 10 kg nápojových kartonů.

„Lidé mohli na konci loňského roku využívat více než 17 tisíc barevných kontejnerů. Největší podíl tvořily s počtem 6 500 kusů nádoby na plast, následovaly modré na papír, kterých je v kraji více než 5 500. Bezmála 4 000 kontejnerů bylo připraveno pro sběr barevného skla a více než 800 pro sklo čiré," popsal regionální manažer EKO-KOMu, Martin Holubec.

Nádob na třídění se v kraji  nachází zhruba o osm tisíc více, než tomu bylo před sedmi lety.