Jednou z takových byla 
i nezletilá dívka, která skončila v děčínské nemocnici.

„Orientační dechová zkouška ukázala 3,4 promile alkoholu v dechu. S ohledem na věk děvčete policisté případ prošetřují s podezřením na přečin podání alkoholu dítěti," uvedla děčínská policejní mluvčí Petra Trypesová.

Dívka se k alkoholu měla dostat v restauraci. Na jejich kontroly se v Děčíně pravidelně zaměřují policisté 
i strážníci. Téměř nikdy podobná akce neskončí bez odhalení podnapilého dítěte nebo mladistvého. Kromě restaurací nebo barů chodí kontroly také na místa, kde se mladí lidé pravidelně scházejí. K podobným akcím teď navíc láká teplé počasí a dostatek volného času.

„Volný čas je prostor k experimentování. A to včetně 
k experimentování s alkoholem. Z tohoto pohledu patří prázdniny k nejrizikovějším obdobím. Při příchodu do školy se pak děti mohou chlubit tím, co všechno o prázdninách vyzkoušely. A málokdo chce zůstat pozadu," vysvětluje národního protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Česká republika přitom patří ke špičce v konzumaci alkoholu dětmi a mladistvými. Více než devět dětí z deseti má zkušenost s alkoholem.

„Mnohem horší ale je, že čtvrtina dětí byla již opilá 
a čtvrtina dětí v posledním měsíci pila alkohol ve větším množství," doplňuje Vobořil. Také v této statistice patří Česká republika k nelichotivé evropské špičce. Přitom hospodští nebo prodavači v obchodech se vystavují poměrně velkému postihu.

„Pomineme-li § 204 trestního zákoníku, který říká, kdo ve větší míře nebo opakovaně prodá, podá nebo poskytne dítěti alkohol, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, nelze opomenout zákaz podávání alkoholu osobám mladším osmnácti let," dodává Trypesová.

Pravidelně tak policie 
i úřady rozdávají pokuty provozovatelům restaurací, barů a hospod. Pokuty se pohybují nejvýše v tisících korun. Brzy by ale měly přijít tvrdší postihy.

Podle navrhované novely zákona by totiž hospodským, 
u kterých bude přistiženo dítě nebo mladistvý pod vlivem alkoholu, měla být jejich hospoda automaticky zavřena na dva dny.

Tohoto opatření se ale obává řada hospodských – podle nich je velmi snadno zneužitelný v konkurenčním boji. Mohlo by totiž stačit poslat do hospody konkurenta mladistvého pod vlivem alkoholu 
a upozornit policii. Pokud by se tak stalo například ve čtvrtek, bylo by nutné hospodu nebo bar zavřít na pátek i sobotu, tedy na dny, kdy mají největší příjmy. Pokud by se toto dělo několik týdnů, mohlo by to vést k existenčním problémům daného podniku.

Mnohdy si přitom ale nekoupí alkohol samotní mladiství nebo děti.

„Mezi kamarády nezletilých se najdou také zletilí prostředníci, kteří svým mladším kamarádům alkohol zakoupí navzdory rizikům a následkům, která z toho plynou," upozorňuje Petra Trypesová.

Alkohol přitom řada odborníků srovnává s jinými, nelegálními drogami. Problémem je také obecně velká tolerance k alkoholu a následkům jeho pití ve společnosti, lidé nepovažují většinou občasnou opilost za nic špatného.

„Pokud lidé začnou pít alkohol nebo kouřit před patnáctým rokem, výrazně se zvyšuje riziko vybudování závislosti na jiných, mnohdy 
i nelegálních drogách. A to sedmkrát," přibližuje rizika 
s alkoholem Jindřich Vobořil.

Při pravidelných kontrolách přitom nejsou výjimkou mladiství, kteří nadýchají i ke dvěma promile či více. Například při kontrole, která se uskutečnila v poslední školní den minulého školního roku, přistihli policisté při kontrole mladíka, který měl v dechu 2,2 promile v alkoholu. Dětmi 
a mladistvými, které policie přistihne, se následně zabývá sociálka.