Vysoká nezaměstnanost dál dusí Děčínsko. Ve srovnání s lednem se v únoru situace na trhu práce zase o něco zhoršila – lidí bez práce totiž přibylo. Naději na zlepšení dává jako každý rok jaro a s ním start sezónních prací.

Jestli se ale situace na Děčínsku zlepší, není vůbec jasné. V Děčíně totiž právě na jaře končí firma HOCO vyrábějící plastová okna. Na „dlažbu" odtud letí šedesát lidí.

Práce? Není!

Najít na Děčínsku práci je dlouholetý problém. Okres patří do první desítky s nejvyšší nezaměstnaností v celém Česku. Na konci února tu dosáhla míra nezaměstnanosti 11,5 procenta. Bez práce je 10 374 lidí, kteří mohou okamžitě nastoupit do zaměstnání. Samotný počet nezaměstnaných je ve skutečnosti ještě o něco vyšší.

„Práci hledám marně už půl roku. V Děčíně nikdo nepřijímá. Podívejte se po městě – samé prázdné výlohy, pomalu se ani není kde ptát," říká Jitka Vránová z Děčína.

Podnikání? Bída!

Nejenže Děčínsko nepřeje lidem, kteří hledají práci, ale nepřeje ani drobným živnostníkům. Ti se nyní dokonce obrátili na primátora města Děčína, jemuž napsali otevřený dopis. V něm ho vyzývají, aby s alarmující situací město něco dělalo.

„Děčín není městem, kde jsou podmínky vhodné pro drobné podnikání a rozvoj živností. Děčín je městem, kde se navzdory úsilí mnoha činorodých lidí, místních obyvatel a institucí podnikání dlouhodobě nedaří," píše se v dopise.

„Statistika nezaměstnanosti a též ulice našeho města plné prázdných výloh o tom podávají smutné svědectví. To, že v Děčíně ubývají pěkné malé obchody a poskytovatelé služeb, to není o nedostatku pracovitosti, profesionality a schopností jedinců, ale o celkovém klimatu, ve kterém se podnikat nedá."

Kraj? Taky zle!

Situace na trhu práce je ale špatná v celých severních Čechách, nejen v Děčíně. Lidí bez práce totiž zůstává v Ústeckém kraji největší podíl z celého Česka.

Na konci února nemělo práci 64 492 Severočechů, což bylo opět o něco více než na konci ledna. Míra nezaměstnanosti dosáhla 11,3 procenta.

V Česku bylo na konci února bez práce letos 593 683 lidí, míra nezaměstnanosti dosáhla 8,1 procenta.