Lidí bez práce na Děčínsku opět přibylo. Na konci měsíce listopadu bylo v okrese 9 447 nezaměstnaných, což je o 224 lidí více než na konci října.

Následující měsíce moc nadějí na zlepšení nepřinášejí, naopak – o práci během zimy přijdou například lidé ve stavebnictví, kteří si budou muset počkat na jaro.

Nevýhoda sezony

„Na jaře nás vždycky přijmou, na začátku zimy zase propustí, aby na nás přes zimu, kdy se nestaví, ušetřili," popisuje své zkušenosti mladík z Děčína, který pracuje u jedné stavební firmy. Podobně jako on jsou na tom i ostatní lidé v sezonních pracích. Dostávají totiž  smlouvy na dobu určitou; ze mzdy si tak musí šetřit na ty měsíce, kdy sedí doma bez práce – a tedy i bez výplaty.

Práce? Není!

Najít si jinou práci je ovšem na Děčínsku problém. Okres se totiž opět s přehledem dostal do první desítky okresů s nejvyšší nezaměstnaností v Česku. Míra nezaměstnanosti na Děčínsku dosáhla k 30. listopadu 13,93 procenta.

Míra nezaměstnanosti je ve skutečnosti ještě vyšší, počítá se totiž s takzvaných dosažitelných uchazečů. Číslo lidí, kteří nemají práci, je ale ještě o něco vyšší.

„To jsou lidé, kteří mohou do práce nastoupit ihned. Nepočítají se sem ti, kteří jsou buď nemocní, nebo dělají nějaký rekvalifikační kurz," říká krajský analytik práce Michal Tuček.

Lidé navíc nemají moc možností, kde práci hledat. Volných míst je totiž zoufalý nedostatek – a jejich počet navíc klesá. Na konci října jich na Děčínsku bylo 251, o měsíc později ještě o dvacet méně. Pro srovnání – v prosinci před deseti lety jich na Děčínsku bylo přes sedm set.

Bídný kraj

Jít si hledat práci v Ústeckém kraji do jiného okresu, než je Děčínsko, je téměř marná snaha. Celý kraj je na tom totiž špatně. I na konci listopadu zůstala totiž míra nezaměstnanosti v Ústeckém kraji nejvyšší z celého Česka. Oproti říjnu zvedla o 0,2 bodu na hodnotu 13,4 procenta, práci si hledá 57 236 lidí.

Letošní listopad je z hlediska nezaměstnanosti nejhorší od začátku hospodářské recese na konci roku 2008. Vloni si v regionu hledalo práci 12,3 procenta lidí, tedy o 1,1 procentního bodu méně.

A stejně jako Děčínsko, i Ústecký kraj trápí nedostatek volných pracovních míst. K 30. listopadu bylo v Ústeckém kraji registrováno 1 852 volných pracovních míst. Ve srovnání se říjnem se jedná o pokles 70 míst. V meziročním srovnání jde o pokles 512 míst  V listopadu se zvýšil počet uchazečů na jedno volné pracovní místo na 31,91 procent.

Jaké máte zkušenosti s hledáním práce? Napište nám svůj příběh na decinsky@denik.cz.