Drama začalo v ústeckém přístavu, kde velká voda utrhla pět lodí, které bylo nutné zajistit. O jejich odstřelu rozhodlo policejní ředitelství v Ústí nad Labem. „Muselo se jednat rychle, protože hrozilo, že lodě zničí nízké mosty,“ vzpomíná tehdejší okresní policejní ředitel František Pelant.

Lodě napáchaly velké škody už nad Děčínem. V Neštěmicích strhly plynovod, o pár kilometrů dále zničily přívoz a v Těchlovicích zbořily sloup vysokého napětí.

Povodeň v Ústí nad Labem v roce 2002 objektivem Františka Ročka
PŘED 15. LETY: Velká voda nejprve udeřila v horách. Začalo to v Dubí

Utržená plavidla pronásledovaly policejní vrtulníky, ze kterých se na lodě spustili pyrotechnici zásahové jednotky. Jejich úkol? Potopit je dřív, než dorazí k mostům.

Při odstřelu jedné z lodí však došlo k neštěstí. Střepina z výbuchu totiž zasáhla přímo do srdce muže sledujícího odstřel ze břehu. Byl na místě mrtev.

„Chodili jsme po okolí a hlásili, že bude odstřel. Varovali jsme lidi před nebezpečím. Tento člověk tam ale zůstal,“ popisuje tragickou událost Pelant.

POZOR, ŠÍF NA SILNICI!

Vrak lodi se pak zarazil o pilíř Nového mostu, do kterého s hrozivým rachotem narážel. Potopit loď se podařilo přímo u mostu. Vrak uprostřed Děčína připomínal povodně ještě řadu týdnů. Také v Těchlovicích zůstala přibližně rok památka v podobě lodě položené přes silnici na Děčín.

Další z lodí se podařilo uvázat v Choraticích, jenže se znovu utrhla, a tak se policisté ze zásahové jednotky snažili potopit i ji. Odstřelili její přední i zadní část, loď ale stále plula a jen těsně proplula pod Tyršovým mostem. Ke dnu klesla za Děčínem.

Povodeň 2002 v Děčíně (pohled z Pastýřské stěny).Zdroj: Deník/Miroslav Rada

O dramatické situace nebyla nouze ani na Litoměřicku, kde se u Nučniček utrhlo několik lodí naložených kamením. Ty mohly poškodit nejen železniční most v Lovosicích, ale také zdymadla a plavební komory. U Žalhostic proto policisté na lodi odpálili nálož.

„Viděli jsme, jak se při výbuchu zvedl oblak dýmu a jak od řeky letí část trosek,“ vyprávěl před 15 lety jeden ze svědků. Část lodi doletěla až na trať mezi Ústím nad Labem a Mělníkem.

Tehdejší ministr obrany Jaroslav Tvrdík dokonce tvrdil, že k v případě krizové situace bylo připravené k zásahu i bojové letectvo.

Lyžování v Horním Podluží.
Léto neléto, lyžařské areály zbrojí na zimu