Přestože došlo k události již před dvěma týdny, přesné výsledky zatím hygienici k dispozici nemají. Namnožení bakterií, které získaly stěry 
a ze vzorku, totiž trvá řadu dnů, někdy i týdnů.

„Dneska můžeme říct, že za problémy mohlo maso v guláši. Jaký kmen bakterií ale nákazu způsobil, to nám řeknou až výsledky z laboratoře v Praze, kam jsme vzorky poslali," říká hygienička Lenka Šimůnková.

To by vysvětlovalo také to, proč ne všichni studenti ubytovaní na internátě, kteří měli guláš s kolínky k večeři, onemocněli. Řada z nich totiž maso nejedla, nezdálo se jim totiž.

„K večeři jsme měli guláš 
s masem a kolínky. Asi dvě hodiny po večeři přijely sanitky a odvezly devět lidí, většinou holek. I já jsem měl guláš k večeři, nic mi ale není," řekl 
po rozšíření zažívacích problémů jeden ze studentů ubytovaný na internátu. V něm bydlí prakticky studenti z celého Ústeckého kraje chodící do různých děčínských škol.

Psali jsme: V nemocnici skončilo 
po večeři 
devět dětí…ZDE…

Podle hygieniků kuchaři zvlášť připravili maso, zvlášť omáčku a oboje pak zvlášť šokově zmrazili. Omáčka se tak dostala do styku s masem až ve chvíli, kdy měl být guláš k večeři. Krátce před podáváním jej kuchaři převařili.

Takový technologický postup je podle hygieniků v naprostém pořádku. Nyní proto musí zjistit, kde při přípravě jídla udělali kuchaři chybu. Zatím se ji totiž nepodařilo odhalit.
Problémy zaznamenali na internátu v Děčíně – Podmoklech v pondělí 7. září, kdy se několika ubytovaným studentům udělalo špatně. Začalo je trápit zvracení a průjmy. Vychovatelé proto zavolali sanitky, devět z celkového počtu jedenácti nemocných studentů nakonec skončilo v nemocnici. Onemocněla tak přibližně čtvrtina ze všech ubytovaných studentů.

Hned v úterý ráno nastoupili do internátu hygienici 
z několika oddělení. Kromě epidemiologů také ti, kteří mají na starost veřejné stravování. Na místě odebrali vzorky nejen od nemocných studentů, ale i od lidí, kteří se k přípravě jídla dostali. Stejně tak udělali stěry v kuchyni. Ale ta byla již podle prvních vyjádření hygieniků čistá a v naprostém pořádku.

Pokud se prokáže, že zaměstnanci internátu udělali chybu při přípravě jídla, může internátu hrozit i pokuta. Provoz v kuchyni během vyšetřování hygieniků omezen nebyl.