Změnit to může nadcházející celorepubliková Sbírka potravin, která se koná v sobotu 21. listopadu ve vybraných řetězcích.

Zapojené obchody:

Kamenné obchody:
Albert, Billa, dm drogerie markt, Globus, Kaufland, Lidl, Makro, Rossmann, Tesco
On-line obchody:
Rohlik.cz, iTesco

Koordinátorka projektu Sbírka potravin Potravinové banky Ústeckého kraje Radka Brychtová potvrdila, že ve skladu mají v tuto chvíli téměř nulové zásoby. „Pokud by se dnes ozvala nějaká organizace s tím, že potřebuje potravinovou pomoc, tak bychom ve skladu vyškrábli pár mlék a něco málo. Kdybychom ale měli pomoci třeba patnácti rodinám najednou, tak prostě nepomůžeme. Není to nic veselého,“ vylíčila Brychtová drsnou realitu v potravinové bance.

Ta zásobuje Litoměřicko, Děčínsko, Ústecko a Teplicko. Potraviny nepředává jednotlivcům, ale organizacím, které se starají o lidi v nepříznivé životní situaci. Jedná se například o matky samoživitelky, klienty azylových domů, lidi bez domova, ale také o Klokánky nebo dětské domovy.

Lidem, kteří se chtějí do sobotní sbírky zapojit a pomoci tak potřebným, doporučuje Brychtová nakoupit především trvanlivé potraviny. „To, co nám vždy chybí, jsou masové konzervy. Budeme ale rádi i za těstoviny, rýži, mouku, luštěniny, mléko, ale i něco pro děti, například granko, přesnídávky nebo sunar. Přispět je možné i různou drogerií,“ přiblížila Brychtová.

Sklady potravinové banky plní dobrovolníci také paběrkováním na polích spřízněných zemědělců. Pomáhají i řetězce
Jídla nemáme dost. Koronakrizí trpí nejpotřebnější, říká šéfka Potravinové banky

Také Potravinové bance Džbánsko, která má v Ústeckém kraji na starosti okresy Louny, Most a Chomutov, nepraská sklad ve švech. Podle tamního manažera Čeňka Pospíšila mají zásoby asi na 30 až 40 procentech. „Je to těžké. Potravin k dispozici máme pořád stejně, ale přibývá lidí, kteří naší pomoc potřebují,“ upozornil Pospíšil. Doplnil, že stejně jako sousední banka uvítají hlavně základní trvanlivé potraviny a drogerii. „Pro maminky samoživitelky potřebujeme také výživu pro děti, umělá mléka a podobně,“ dodal Pospíšil.

Ve vybraných obchodních řetězcích se sbírka uskuteční v sobotu od 8 do 18 hodin. V každém obchodě budou dva dobrovolníci oblečení v zelených zástěrách s logem sbírky, kteří si darované potraviny převezmou. Svůj nejbližší zapojený obchod si lidé mohou vyhledat na mapě portálu sbirkapotravin.cz.

Do sbírky se letos zapojily prodejny Albert, Billa, dm drogerie markt, Globus, Kaufland, Lidl, Makro, Rossmann a Tesco. Až do 1. prosince mohou lidé nákupem přispět také prostřednictvím on-line obchodů Rohlik.cz a iTesco.