Problematické období se počítá od začátku loňského roku až do voleb, kdy Richter měsíčně pobíral jako uvolněný předseda finančního výboru přibližně 90 tisíc korun měsíčně. Z této částky se mu vypočítávalo také následné tříměsíční odchodné, když po podzimních krajských volbách tento post opustil. Podle zákona ale měl dostávat jen okolo 36 tisíc korun. Může za to změna zákona, která začala platit 1. ledna 2020 a která stanovuje maximální výši odměny pro poslance při výkonu uvolněných funkcí v samosprávách. Že na takovou odměnu neměl nárok, tvrdí zpráva kontrolní komise současného finančního výboru.

Opoziční politici nechtějí prozatím příliš zjištění serveru HlídacíPes.org příliš komentovat. Nejprve si o něm chtějí promluvit s hejtmanem Janem Schillerem, se kterým se mají sejít v úterý 1. června. "Do úterý se zdržím jakýchkoliv komentářů, ale když jsem “kauzu Marschallová” označoval v březnu za špičku ledovce krajských problémů, asi jsem se příliš nemýlil," uvedl lídr opozičních STAN Filip Ušák, který byl členem kontrolní komise finančního výboru kraje.

Že se stala chyba, přiznává i sám poslanec Richter. „Ano, sám jsem na to přišel při přípravě daňového přiznání s mou daňovou poradkyní a upozornil jsem úřad. Odpovědí mi byla omluva, že došlo k pochybení ze strany úřadu a skutečně mi byla vyplacena neponížená částka. Samozřejmě jsem okamžitě požádal o přepočet, abych mohl přeplatek poslat zpět,“ reagoval pro HlídacíPes.org Richter.