„Samozřejmě není možné dělat po jedné noci nějaké větší závěry. Ale pokud to takto bude pokračovat, tak budeme jen spokojeni,“ hodnotil noc z úterý na středu policejní prezident Petr Lessy.

Příchod policistů ocenil také rumburský starosta Jaroslav Sykáček, který po posílení policejních hlídek spolu s ostatními starosty dlouhodobě volal.

„Sice jsou u nás policisté teprve chvíli, ale již nyní jsem slyšel pozitivní ohlasy,“ říká.

Hlídky potěšily i poslance Jaroslava Foldynu – i on ale varuje, že je to pouze krátkodobé řešení.

O vyslání posil na Šluknovsko rozhodl po jednání bezpečnostní rady státu předseda vlády Petr Nečas. Jak dlouho budou policisté na severu Čech působit není jasné, mluví se minimálně o třech týdnech.

„Předseda vlády uložil ministru vnitra a policejnímu prezidentovi, aby zásadním způsobem za pomoci policejních posil tuto bezpečnostní situaci okamžitě řešili,“ uvedl mluvčí vlády Jan Osúch. Podle jeho slov premiér řekl, že zajištění klidu a bezpečnosti v tomto regionu nemá kladeny žádné rozpočtové nebo personální limity a policie má v případě potřeby výrazným způsobem posílit své stavy v tomto regionu.

Policisté z Prahy posílí kolegy z krajských ředitelství Libereckého a Ústeckého kraje, s kriminalisty z těchto ředitelství mají navíc při vyšetřování extremistických projevů spolupracovat detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Posily se objevují ulicích Šluknovska vždy od odpoledních hodin do brzkých ranních hodin. Kde a kolik policistů bude nasazeno, nechce ale policie z taktických důvodů upřesnit.

„K místnímu nasazení posil z Prahy, ani k počtu hlídek se nebudeme nyní vyjadřovat. Ale již nyní je zřejmé, že svou hlavní roli, tedy preventivní, sehrávají posílené hlídky velmi dobře,“ říká policejní mluvčí Vojtěch Haňka.

Posun hlásí policisté také ve vyšetřování nedělní rvačky, která stojí za zvýšeným napětím mezi většinovým obyvatelstvem a Rómy.
„Během středy by mělo být obviněno dalších přibližně pět osob, které se na rvačce podílely. Obvinění by se měla týkat méně závažných trestných činů, než u předchozích obviněných,“ uvedl včera odpoledne mluvčí policie Vojtěch Haňka.

Již v uplynulých dnech policejní vyšetřovatel obvinil dva útočníky z rasově motivovaných trestných činů. Po dalších policie usilovně pátra a jeden z nich, Kamil Cepero je zařazen do evidence celostátně hledaných osob.

Zvýšené napětí panuje v celém regionu Lužických hor, tedy nejen na Šluknovsku, jehož obyvatelé mají po nedělním brutálním útoky dvaceti Rómů na čtyři mladíky strach. Již o několik týdnů dříve napadla skupinka Rómů ještě brutálnějším způsobem, mačetami, návštěvníky jedné z novoborských heren. Také zde vyvolal útok vlnu nevole.