Boj o život. I tak by se dal popsat život roční Věrušky z Děčína. Těžce nemocná Věrka prožila za rok spoustu utrpení – a rozhodně ještě nemá vyhrálo. Její maminka je na ni navíc sama a potřebuje pomoc. Do té se v Děčíně zapojuje řada lidí, včetně Občanského sdružení Andělé bez křídel, které již pomáhalo například malému Tomáškovi, 
o jehož těžkém údělu jsme 
v Děčínském deníku také  psali.  „Maminka Věrušky se dostala do velmi těžké životní 
i finanční krize. Je samoživitelka a pobírá pouze rodičovský příspěvek a příspěvek na bydlení," říká Klára Hozáková z Andělů bez křídel s tím, že pro malou Věrušku je nutné dokupovat především zdravotnický materiál ve velkém množství. Potřeba jsou například ústenky pro obě, stříkačky na léky a na sondování, dále rukavice či desinfekce.

„Z dlouhodobého nedostatku se nahromadily nedoplatky na bydlení a poplatky za nemocnici," dodává Hozáková.

Těžce nemocná Věruška potřebuje podpořit.Kromě Andělů bez křídel se do pomoci zapojili také basketbalisté Děčína.

„Krom peněz, které od nás Věruška obdrží, jsme dali do aukce i loňské dresy, ve kterých jsme prožili na palubovce strašně moc krásných okamžiků, ale samozřejmě i zklamání, včetně toho posledního. A i proto si myslíme, že mají velkou cenu," uvedl na svém webu  basketbalista Jakub Houška.

Věruška si pomoc rozhodně zaslouží. Je totiž velká bojovnice. Po narození v Děčíně byla hned převezena do Ústí nad Labem. Ukázalo se, že má tak zvaný Dawnův syndrom. Věruška ležela na JIPce, měla totiž také problémy se srdíčkem. Přestala zvládat příjem potravy, dostávala transfuze. Ukázalo se, že má Věruška Myelodysplastický syndrom, tedy nemoc, její projev je podobný leukémii. Věrušku čekala chemoterapie, potom, v necelých třech měsících, ji čekala první operace srdíčka.

Nastalo těžké období – maminka s Věruškou nesměly nikam chodit, aby se malá nenakazila, měla totiž sníženou imunitu. Na kontroly jezdily do Prahy, obě musely – a dodnes musí – nosit ústenky.

V devíti měsících přišla další těžká rána: U Věrušky diagnostikovali lékaři leukémii. Věruška musela na druhou operaci srdíčka – teprve poté mohla být nasazena chemoterapie.

Těžce nemocná Věruška potřebuje podpořit.Momentálně je Věruška asi v polovině léčby. Prognóza? Nejistá.

Pokud chcete Věrušce a její mamince pomoci i vy, můžete se zapojit. Nejlépe na sociální síti Facebook, kde si najděte skupinu Andělé bez křídel. Nebo se obraťte přímo na Kláru Hozákovou z Andělé, telefonní číslo je 608 199 367. Případně můžete napsat nabídku pomoci na email decinsky@denik.cz.

ČÍSLO DNE: 1
Věruška právě oslavila první narozeniny. Velkou část svého života zatím strávila po nemocnicích, má za sebou léčbu i operaci srdíčka. Ta zřejmě nebyla poslední.