Ve druhém osloví na ulici staršího člověka, aby mu pomohl 
s uhrazením operace, protože dotyčný má jen dolary.

Varování před takovými podvody vydali v úterý severočeští kriminalisté.

Podvodníci jsou podle vedoucího odboru obecné kriminality Martina Charváta většinou dobře organizováni 
a dobře informováni o práci policie.

„Vybírají si starší osoby, které jsou osamělé," řekl Charvát.

V případech, které 
v Ústeckém kraji řešili policisté ve dvou uplynulých letech, byly oběťmi vždy ženy.

V příběhu o vnukovi volá dotyčný vytipované seniorce.

„Ahoj babi, jak se máš," začal jeden z popsaných hovorů.

„Oběť většinou pak sama osloví volajícího jménem svého vnuka s tím, že nepoznává hlas. Stačí, aby podvodník na druhém konci sluchátka řekl, že je nachlazený, a může vyprávět příběh, jak je v autobazaru a chce výhodně koupit vůz, ale potřebuje určitou částku," řekl kriminalista Přemysl Zahálka.

Na severu Čech například skupina čtyř pachatelů vylákala tímto způsobem od seniorů 600 000 korun. Tři z nich už jsou ve vazbě.

„Dokumentovali jsme více případů, ale je velmi obtížné je dokazovat. Pachatelé dobře znají naše postupy a lidé ve vyšším věku nejsou často schopni své svědectví převyprávět," uvedl Přemysl Zahálka.

Dalším způsobem je oslovení seniora na ulici.

„Pachatel popíše nehodu kamionu, při které byl těžce zraněn přítel. Doktor žádá o peníze za operaci, ale skupina má jen dolary. Ty také oběti ukáže. Naloží ji a veze k nemocnici, po cestě se zastaví na poště nebo v bankomatu. Obnos vymění za taštičku s dolary, ve které se však už nachází jen papírové kapesníčky," řekl Zahálka.

Oba typy podvodů se šíří 
v celé České republice. V Ústeckém kraji se vedle toho objevují také podomní prodeje nebo služby, jako je výměna zámků, kdy dotyčný nabídne výměnu klasického za bezpečnostní zámek a žádá za to třeba 10 000 korun. Hodnota namontovaného zámku je však třeba jen 1 000 korun. Kriminalisté také vyšetřovali případ, kdy muž vylákal od oběti zlaté šperky s tím, že je nechá vyčistit. Následně je prodal.

Senioři momentálně nejsou chráněni zákonem jako děti.

To by se mělo změnit.

„Vláda projednává novelu, podle které mají mít lidé nad 60 let stejné postavení jako děti, bude to zvlášť zranitelná oběť a tak by s nimi mělo být zacházeno," řekl Charvát.

Pachatelé většinou vystupují velmi seriózně. Na druhou stranu jsou senioři důvěřiví a poté se stydí za to, že se nechali oklamat. Mezi podvodníky převládají podle kriminalistů lidé kolem třiceti let, oběťmi jsou obvykle ženy nad 70 let.

V Ústeckém kraji policisté loni řešili 25 případů podvodů spáchaných na seniorech, objasnili jich sedm a škodu vyčíslili skoro na 600 000 korun. V roce 2014 bylo takových případů 56, z toho policisté vyřešili 23 a škodu vyčíslili na 1,9 milionu korun.

V celé republice loni policisté řešili 736 podvodů na seniorech, objasnili 159 a škodu vyčíslili na 24,3 milionu korun.