„Nejčastějším obsahem samotných přednášek bývá ochrana majetku, účinné rady a možnosti, jak se bránit falešným opravářům, všemožným podvodníkům a podomním prodejcům, jež nabízejí zaručeně ty nejlepší služby a přitom důvěřivého člověka naopak svádějí jen k dalšímu trápení,“ říká Petra Trypesová z preventivně informační skupiny děčínské policie.

Podvodníci

Jenomže podvodníci se neustále zdokonalují. Proto policisté zahájili v těchto dnech sérii přednášek, které jsou určené seniorům na Děčínsku.

„Kromě toho, jak se třeba vyhnout přepadení, nebo co dělat, když u nás zazvoní někdo neznámý, se dozvěděli například také to, co dělat v případě, že jim zloděj odcizil peněženku i s doklady,“ pokračuje Petra Trypesová.

Pro zvýšení vlastního bezpečí policisté rozdali většině přítomných seniorů alarmy.

„Ty jsou výborným pomocníkem při napadení cizím útočníkem, ale pomáhají i ve chvílích, kdy se jeho majiteli udělá zle a není schopen si přivolat jiným způsobem pomoc než pronikavým vřískotem tohoto šikovného aparátku,“ doplnila Trypesová.

Senioři se kromě toho seznámili se základními pravidly bezpečného chování, především zabezpečení bytu.

Podle zkušeností policie je nutné zamykat dveře, důkladně zavírat okna a balkony nejen ve chvíli, kdy opouští dům či byt, ale také například v noci. Poměrně dost pachatelů totiž využije tvrdého spánku majitele domu a během noci jej vykradou. Velkým lákadlem jsou také otevřená větrací okénka. Před zloději mohou pomoci nejen elektronické zabezpečovací systémy, které většinou využívají především firmy nebo majitelé dražších nemovitostí, ale také jednoduché mechanické překážky.

Bezpečnost bytu

„Bezpečnost bytu zvýšíte instalací bezpečnostních dveří nebo různých mechanických zábranných prostředků, jako je bezpečnostní štít a profilová cylindrická vložka, vrchní přídavný zámek, příčná a celoplošná dveřní závora nebo pojistka dveřních závěsů jako zábrana proti vysazení dveří,“ přibližuje Petra Trypesová možnou ochranu před nevítanou návštěvou.

Ti otrlejší zloději neváhají přijít za bílého dne a využít důvěřivosti seniorů. Podvodníci totiž využívají nejrůznější záminky k tomu, aby se dostali k jejich cennostem a penězům. Proto se snaží dostat přímo do bytů, kde se pokusí odlákat jejich pozornost. Podle Trypesové by senioři, ale nejen oni, neměli důvěřovat neznámým lide. A rozhodně by je neměli za žádných okolností pouštět do bytu. Před nežádoucí návštěvou může pomoci například panoramatické kukátko, před kterým se téměř není možné ukrýt, nebo řetízek na dveře.

Kromě nejrůznějších opravářů či pracovníků energetických společností, kteří by se měli vždy prokázat služebním průkazem, je dalším velmi častým podvodem nabízení zboží za značně výhodné ceny.

Často se stávají senioři oběťmi přepadení přímo na ulici uprostřed bílého dne. Zloději totiž využijí jejich obvykle horší fyzické kondice a vyškubnou jim například kabelku z ruky. Případně je povalí a okradou o cennosti.

Osobní věci

„Lidé by si s sebou měli brát pouze tolik peněz, kolik opravdu potřebují. A rozhodně by neměli nechat ležet peněženku na vrchu tašky nebo otevřené kabelky. Tu by si navíc měli neustále chránit rukama tak, aby ji nebylo možné strhnout,“ doplnila Petra Trypesová z děčínské preventivně informační skupiny s tím, že by kabelky nebo batohy rozhodně neměli nechávat třeba v nákupních vozících.