Šikanování prostřednictvím internetu je zvlášť mezi dětmi a dospívajícími stále rozšířenějším problémem. Zneužívání a vydírání on-line navíc poškozené děti málokdy oznamují. S tímto fenoménem bojuje i celoevropský projekt, do kterého se ve spolupráci s policií zapojily také školy v Ústeckém kraji.

Kampaň #SayNo už seznámila s problémy kyberšikany studenty středních škol z ústeckého gymnázia Dr. Václava Šmejkala i Gymnázia a Střední průmyslové školy v Duchcově na Teplicku.

„Studenti a studentky duchcovských středních škol se s projektem potkali během svého adaptačního kurzu začátkem září na Staré Olešce. V příjemném prostředí zdejšího rekreačního objektu zhlédli video, dozvěděli se bližší informace o formách sexuálního násilí a vydírání, účinné obraně proti nim a v závěru i užitečné kontakty,“ uvedla děčínská policejní mluvčí a preventistka Petra Trypesová.

Ilustrační foto
Důvěřivce na internetu dráždí falešné příběhy o Romech

Koncem září se pak s kampaní v rámci třídenního projektu Chovej se bezpečně seznámili také ústečtí gymnazisté. Všichni studenti se dozvěděli také informace k trestní odpovědnosti dětí a mládeže spojené právě s oblastí kyberšikany.

„Aktuálně jsem realizovala několik přednášek i na základních školách a teď budu projekt prezentovat na základní škole v Jílovém,“ doplnila Trypesová.

Spolupráci s policií školy vítají. „Když studentům něco řekne policista, tak to má úplně jinou váhu, než když to řekne učitel. Je důležité, aby studenti viděli, že to, co říkají ve škole učitelé, je v praxi skutečně tak. A je dobré, když to říká někdo, kdo ty problémy opravdu řeší,“ upozornil za Gymnázium a SPŠ Duchcov pedagog Bohdan Bušek. Dodal, že škola se prevenci sama věnuje, avšak přednášky policie považuje za důležité zpestření.

Ilustrační foto
„Vyfoť se nahá!“ Sexuálních útoků na mladé po internetu přibývá

Celoevropský projekt #SayNo, v českém překladu Řekni ne, upozorňuje zejména na nebezpečí on-line komunikace. Na druhé straně komunikátoru se totiž může ukrývat často někdo úplně jiný, než za koho se dotyčný vydává. Dítě tak může mít například pocit, že si píše s vrstevníkem, ve skutečnosti ale může být realita úplně jiná. Kyberšikany se ale někdy dopouštějí i samotné děti.

„Mnoho případů internetového zneužívání a vydírání dětí není mnohdy policii oznámeno kvůli tomu, že se poškozené děti stydí za materiál, který poskytly pachateli, nebo si ani neuvědomují, že se staly oběťmi trestného činu,“ sdělila Růžena Randáková z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Dodala, že oběťmi jsou často malé děti i ve věku kolem sedmi let. Osobnostní a psychologický dopad na oběti takové trestné činnosti bývá markantní.

Soudní znalec a psycholog Josef Kovářík.
Psycholog Josef Kovářík: Za výhrůžkami na internetu stojí strach z migrantů