Návrh se týká čtyř fyzických a jedné právnické osoby. „V první polovině listopadu jsem obdržel od policie návrh na podání obžaloby,“ uvedl státní zástupce Jan Veselý, který má kauzu na starosti. Návrhem se nyní zabývá, obžaloba by mohla dorazit na soud během několika měsíců.

Policie původně podala už jeden návrh, tehdy jej ale státní zástupce vrátil k došetření. Čekal totiž na výsledky právní pomoci ze zahraničí. Té se policisté dočkali během následného vyšetřování, kdy jim ze Spojených států dorazilo několik gigabitů dat, převážně textů. Jejich vyhodnocení zabralo několik měsíců.

Obviněné, kteří vinu odmítají, policie viní z podplácení, legalizace výnosů trestné činnosti z nedbalosti, zneužití pravomoci úřední osoby a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

Radary ve Studánce u Varnsdorfu.
Radarová kauza ve Varnsdorfu: Policie navrhla podat obžalobu na starostu Horáčka

Předloni 11. prosince policie zadržela bývalého starostu Stanislava Horáčka, tehdejšího místostarostu Josefa Hambálka a jednatele společnosti WST Miloše Schuberta. Horáček nakonec na necelých osm týdnů skončil ve vazbě. Dohromady policie obvinila z několika hospodářských trestných činů čtyři lidi a jednu firmu. Bývalému starostovi hrozí 5 až 12 let za mřížemi. „Zaměřili jsme se na období 2016 až 2019. Do března loňského roku vznikl nezákonný prospěch ve výši 23,4 milionu korun,“ popsal na začátku roku výsledky vyšetřování kriminalista Radim Vojáček.

O zakázku na radary se zajímal také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který městu udělil tři pokuty. Proti všem rozhodnutím podal Varnsdorf rozklad. Úspěšný byl pouze u třetí pokuty, za první dva prohřešky musel dohromady zaplatit 650 tisíc korun.

Ilustrační snímek.
Policie navrhla obžalovat čtyři lidi a firmu kvůli pronájmu radarů ve Varnsdorfu

Vedení města nejprve zadalo tendr jako zakázku malého rozsahu s tím, že odměna pro provozovatele nepřesáhne jeden milion korun. Už první faktura od společnosti WST ale byla na zhruba 20 milionů korun. Město tak smlouvu okamžitě ukončilo. Ale ani uzavření druhé smlouvy nebylo podle názoru úřadu v pořádku. Problematický byl také způsob výběru pokut, firma WST byla totiž placena formou provize z naměřených přestupků. Zákon přitom zakazuje, aby na výsledku měření byla zainteresovaná třetí strana.