Děčínští hokejoví funkcionáři si mohou oddechnout. Policie totiž odložila trestní oznámení na ně podané jako bezdůvodné. Spory v HC Děčín ale nekončí, zřejmě padnou  další trestní oznámení.

Trestní oznámení, které podala loni v říjnu Pavla Vacková, vinilo děčínské hokejové funkcionáře z podvodů či neprůhledných toků peněz. Kvůli vyloučení možné podjatosti se případem zabývali kriminalisté v Rumburku.

„Policisté z Výběžku si vyžádali nezbytné podklady, vyslechli zainteresované osoby 
a prověřili všechny informace, jež byly zahrnuty do trestního oznámení. V pátek 
9. května letošního roku bylo šetření ukončeno se závěrem, který nepotvrzoval spáchání trestného činu či protiprávního jednání," uvedla policejní mluvčí Petra Trypesová.

S takovým závěrem se ale Pavla Vacková nechce smířit.

„Podala jsem odvolání. Nejsem spokojena s vyšetřením Policie České republiky," uvedla Vacková  pro Děčínský deník. Je tak jisté, že se případem budou policisté, případně státní zástupce, i nadále zabývat.

Podle Vackové šlo v HC Děčín o neoprávněné čerpání dotací na navýšený počet sportovců, neprůhledný pohyb peněz uvnitř hokejové organizace, porušování stanov klubu a nečinnost některých členů klubu.  Z toho důvodu se rozhodla podat trestní oznámení na čtyři funkcionáře HC Děčín.

Kromě předsedy občanského sdružení, které je vlastníkem HC Grizzly Děčín, na Lukáše Vaníčka a manažera klubu Jana Havlíčka, také na Mojmíra Skalu a Valdemara Jiruše, bývalého extraligového a děčínského obránce.

„Náš klub a jeho funkcionáři čelí již dva roky nepodloženým veřejným útokům 
a lživé kampani paní Vackové, která tak poškozuje nejen jméno samotných obviněných, ale především pověst klubu jako takového a haní práci všech jeho členů," uvedli za čtveřici hokejových funkcionářů v prohlášení Jan Havlíček a Lukáš Vaníček.

Vacková vyčítá klubu také umlčování nepohodlných členů občanského sdružení.

„Členská základna nemá možnost svobodného vyjádření, pokud by se mohli rodiče svobodně vyjadřovat, pak by HC Děčín o.s. nebylo v tomto kritickém stavu," uvedla loni.

S tím, že by hokej v Děčíně byl v krizi, ale vedení klubu nesouhlasí. V poslední době se podařilo například sehnat desetimilionovou dotaci na rekonstrukci šaten, první mužstvo se dostalo do finále druhé ligy a letos přivítal děčínský zimní stadion po dvaceti letech českou reprezentaci.

Podle funkcionářů ale mohla  mít kauza vliv na úbytek dětí v členské základně, na odliv některých sponzorů a negativně se projevila ve vnímání naší organizace fanoušky 
a širší veřejností.

„Jsme proto rádi, že nezávislý vyšetřovací orgán nyní rozhodl o neoprávněnosti obvinění paní Vackové a jméno klubu a značka HC Děčín jsou očištěny," dodávají funkcionáři s tím, že na obranu podají trestní oznámení pro pomluvu a křivé obvinění.