Amnestovaní podle něj zatím spáchali v regionu šest trestných činů. V jednom případě šlo o ublížení na zdraví, jinak hlavně o krádeže. Podle Lansfelda je to zhruba jedno procento všech trestných činů, které za tu dobu policie řeší.

Z věznic v Ústeckém kraji vyšlo v prvních dnech nového roku přes 700 vězňů. Kvůli obavám z nárůstu kriminality policie nasadila v kraji až o 140 mužů denně víc, než je běžné. Situace se ale dramaticky nezměnila, tvrdí Lansfeld. "Od 2. ledna jsme zaznamenali celkem šest trestných činů amnestovaných, k tomu deset přestupků," řekl. V řadě případů sice policie pachatele ihned nezjistí, ale ani to by podle Lansfelda nemělo situaci nějak výrazně změnit.

Zprávy o přečinech amnestovaných postupně přicházejí z různých míst v regionu.

"První případ policisté zaevidovali v sobotu, kdy 62letý propuštěný vězeň odcizil v teplickém supermarketu čtyři šišky salámu," informoval dnes teplický policejní mluvčí Daniel Vítek. Druhý případ prý byl komplikovanější. "Další propuštěný 34letý vězeň začal v úterý asi dvě hodiny po půlnoci v Oseku křičet na policejní hlídku, že chce zpět do vězení, načež před ní rozbil výlohu," dodal Vítek.
Do budoucna se ale může počet amnestovaných ještě projevit.

"Ten vývoj samozřejmě nemusí být tak příznivý pořád, ti lidé se vrací do sociálních podmínek, které je leckdy k trestné činnosti přinutily, ale to se ještě uvidí," řekl Lansfeld. Policie navíc musí na část amnestovaných pohlížet tak, jakoby nebyli nikdy trestaní, takže například nebude tak snadné dostat je do vazby. "To je určitá komplikace, protože musíme ještě trpělivěji sbírat důkazy," dodal.

Pocit ohrožení kriminalitou byl jedním z hlavních důvodů, který v létě 2011 ve Šluknovském výběžku vedl k sérii demonstrací i nepokojů. Klausova amnestie už vyvolala první demonstraci. Je svolaná na středu do Varnsdorfu, na Facebooku je na ni ohlášeno kolem 140 lidí. "Podle mého není důvod takové akce podnikat," řekl hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) po jednání s Lansfeldem. Sám přitom s rozsahem amnestie také nesouhlasí. "Vadí mi, že byla amnestovaná rozsáhlá trestná činnost z 90. let, kvůli níž lidé nemají šanci se domoci škod," řekl.

Klausův krok se stal terčem kritiky mimo jiné proto, že zastavuje trestní případy, které trvají déle než osm let a u nichž je případná trestní sazba do deseti let. Poškození a oběti v těchto případech budou po ukončení trestního řízení muset své případné nároky vznášet složitějším způsobem v civilním řízení, kde navíc platí tříletá promlčecí lhůta.