Německo hraniční kontroly dočasně obnovilo v září kvůli vysokému počtu přicházejících běženců. Minulý týden je ještě posílilo v reakci na teroristické útoky v Paříži.

„Všechny hraniční přechody s Českem jsou kontrolovány. Ty malé namátkově a na základě konkrétních podezření, ty velké nepřetržitě. Kontroly prozatím potrvají do února, potom budou muset politici rozhodnout, jak to bude pokračovat," řekl serveru velitel spolkové policie v krušnohorském Klingenthalu Eck-hard Fiedler.

Německo zavedlo v polovině září kontroly na hlavních hraničních přechodech z Česka. Minulý týden policie kvůli atentátům v Paříži posílila přítomnost na důležitých hraničních přechodech. Nová policejní stanoviště vznikla i na menších hraničních přechodech, které policisté dosud nehlídali.

Permanentní kontroly už od září jsou na dálnici A17 z Ústí nad Labem do Drážďan asi pět kilometrů za česko-německou hranicí. Policisté tam svádějí vozidla na odstavné parkoviště, kde kontrolují cestující. Kvůli kontrolám vznikají v době dopravní špičky ve směru do Německa kolony, které se v některých dnech táhly až na českou stranu hranice.

Kontroly na hranicích od září

Také na Děčínsku se ve druhé polovině září objevily po téměř osmi letech pravidelné kontroly. Ty skončily 21. prosince 2007, kdy se Česká republika stala součástí Schengenského prostoru.

„Jsme tu téměř celé dopoledne. Ale doposud jsme nic podezřelého nezaznamenali, je tu klid," řekl v září redaktorům Děčínského deníku jeden z hlídkujících příslušníků spolkové policie na hraničním přechodu Hřensko – Schmilka. Na přechodu se netvořily žádné fronty. Auta i cyklisté volně projížděli. Pokud policisté nějaké auto odstavili ke kontrole, chtěli vidět doklady řidiče a také zavazadlový prostor. Hlídka kontrolovala pouze auta 
mířící z Česka do Německa – těch mířících opačně si nevšímala.

Německo původně zavedlo hraniční kontroly ve snaze regulovat příchod běženců do země. Cílem bylo především znemožnit pašerákům lidí, aby v nákladních autech nelegálně převáželi přes hranice velká množství uprchlíků, kterým hrozila v nákladním prostoru smrt.

V Česku byly zavedeny zvýšené policejní kontroly na silnicích i železničních tratích před pěti měsíci, a to 17. června. Pro drtivou většinu uprchlíků je Česko tranzitní zemí, přes kterou projíždějí při cestě do západoevropských zemí, především pak do Německa. To už ale lavinu uprchlíků přestalo zvládat – proto začalo přísněji střežit hranice.